Do 4. února zkontrolovaly stavební úřady
celkem 339 předzahrádek a stavebně-technických konstrukcí podléhajících
stavebnímu zákonu. Nedostatky byly zjištěny u 118 z nich – v některých
případech šlo o nepovolené stavby, jindy o stavby povolené, ale nezkolaudované,
nebo o objekty s nejasným povolením. V těchto případech stavební úřady nařídily
kontrolní prohlídky a mohou zahájit navazující řízení např. o odstranění
stavby.
„Výsledky kontrol a zjištěné nedostatky na
předzahrádkách a terasách restaurací svědčí o tom, že v minulosti nebyla
pravidla vždy důsledně dodržována. Naším cílem je nyní zajistit, aby všechna
restaurační zařízení splňovala bezpečnostní normy a neohrožovala návštěvníky
ani personál. Od provozovatelů očekávám plnou součinnost, zejména při
navazujících kontrolách hasičů,“ uvedl hejtman Ústeckého kraje Richard Brabec.
Ve 32 provozovnách bylo zjištěno využívání
mobilních plynových topidel. Tyto informace převzal Hasičský záchranný sbor
Ústeckého kraje, který provádí kontroly dodržování požární bezpečnosti na
základě oznámení stavebních úřadů.
Při doposud provedených kontrolách však ani v
jednom případě nebylo topidlo v provozu. Hasiči tedy poučili provozovatele o
zásadách bezpečného používání těchto zařízení, včetně minimálních bezpečných
vzdáleností od hořlavých materiálů a podmínek jejich provozu.
„Pokud bychom zjistili, že se plynové topidlo
používá v rozporu s bezpečnostními předpisy a existuje bezprostřední riziko
vzniku požáru, máme oprávnění dané zařízení vyloučit z užívání,“ uvedla
náměstkyně ředitele HZS ÚK Kateřina Kosíková. Zatím však k žádnému takovému
případu nedošlo a kontroly budou pokračovat.
Tyto mimořádné kontroly vyvolala tragická
událost v restauraci U Kojota v Mostě, kde požár vedl ke ztrátě sedmi lidských
životů a vážným zraněním dalších osob.