Orientační nabídka


 

Konzervatoř v Teplicích, jediná škola svého druhu v regionu, slaví půlstoletí od svého vzniku

Také se vám zatají dech, když zhasnou světla v sále a dirigent zvedne ruce před soustředěným orchestrem? Obdivujete hlasy operních pěvců s velkým sborem nebo máte raději komornější prostředí se smyčcovým kvartetem v pozadí? Je libo dechovku, melodie slavných big bandů nebo snad trochu jazzu? A co trochu retra?
Tisková zpráva ze dne 24. května 2022
Konzervatoř Teplice
 

 
 
To všechno a mnohem více je spojeno s jednou institucí v Ústeckém kraji – s Konzervatoří v Teplicích. Když v září 1971 vešli do tříd první studenti, patrně nikdo nepředpokládal, do jaké rozmanitosti za padesát let tato instituce doroste. Vznikla z docela pragmatického důvodu. Tehdejší školní inspektor a „otec zakladatel“ Jaromír Brož obhajoval vznik konzervatoře na severu Čech nedostatkem kvalifikovaných učitelů v lidových školách umění, jak se říkalo dnešním ZUŠkám. Z tohoto důvodu bylo otevřeno i studium při zaměstnání a zájem byl veliký – doplnit si vzdělání mohli i ti, kteří sice již v základním hudebním školství působili, ale pouze jako nadšení amatéři.

Za dobu své existence teplická konzervatoř nevychovala pouze pedagogy, ale i interprety. Podíváme-li se na složení významných hudebních těles v regionu, podstatná část jejich členů prošla touto školou. Její absolventy můžeme najít ale doslova kdekoliv (například symfonický orchestr v Mexiku, operní dům ve Vídni, několik hudebních institucí ve Spojených státech amerických, Itálii, Švýcarsku). A samozřejmě na tuzemských vysokých školách jako studenty i pedagogy.

Pokud bychom se těch, kteří v kterékoliv vývojové etapě byli součástí konzervatoře v Teplicích, zeptali na jejich pohled, vzpomínky, téměř vždy zazní „výjimečná atmosféra, rodinná, s individuálním přístupem a snahou vychovat osobnosti umělecké i lidské“. Možná i proto se absolventi vracejí. Jako rodiče současných studentů i učitelé ZUŠ, kteří je připravuji k přijímacím zkouškám. Jako kolegové na různých seminářích a workshopech, které konzervatoř pro odbornou veřejnost každý rok připravuje. Jako pedagogové konzervatoře samé.

Díky nadstandardním vztahům s vedením Severočeské filharmonie vznikla před několika lety tzv. orchestrální akademie – ojedinělá možnost, kde si studenti školy mohou v praxi vyzkoušet, jak funguje profesionální symfonický orchestr a jaké požadavky klade na své hráče. Možnost uplatnění ale najdou i studenti dalších zaměření. V nepřeberném množství nabídek uměleckého působení v rámci koncertů pro teplické lázeňské hosty, komorních koncertů, plesů i náročných představení školního symfonického orchestru, sboru a sólistů. Velký ohlas komponovaných pořadů věnovaných např. tvorbě Jiřího Suchého a Semaforu či každoročního valentýnského večera napovídá, že profesionalita studentů konzervatoře stále roste.

Konzervatoř v Teplicích, jediná škola tohoto druhu v regionu, důležitá součást kulturního života Teplic. Zní to neosobně a neživě? Samozřejmě. Konzervatoř totiž tak jako dobrou hudbu nestačí popisovat, tu musíte slyšet, zažít a užít. 

50+1, aneb Odložená padesátka, to je ta správná příležitost oslavit společně půlstoletí školy, jejímž mottem je „být vidět a slyšet“. Pásmo koncertů bude na programu v sobotu 11. června od devíti do dvaadvaceti hodin.

Zpracovala: Jitka Neumann Žižková, Konzervatoř Teplice

Teplická konzervatoř před padesáti lety
Teplická konzervatoř před padesáti lety

A konzervatoř dnes
A konzervatoř dnes

 

Logo instituce
Logo instituce

 
Zodpovídá: Bc. Vít Hnízdil
Vytvořeno / změněno: 24.5.2022 / 24.5.2022 | Zveřejnit od: 24.5.2022
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém