Orientační nabídka


 

Kouzlo podstávkových domů bude lákat turisty

Mezi atraktivní, přitom stále ještě trochu neobjevené lokality ideální k trávení aktivní dovolené patří šluknovské příhraničí. Právě zde, na pomezí dvou krajů a Německa je nejen krásná a nedotčená příroda, ale také unikátní lidová architektura, která oživí a zpříjemní výlety pěšky i na kole.
Tisková zpráva ze dne 17. června 2022
image
 

 
 

Jedinečnost lidové architektury v česko-polsko-německém trojmezí je už poměrně dobře známý fenomén. Znalosti stavění lidové architektury jsou podloženy místní tradicí, z velké části šlo o know-how získané metodou pokusů a omylů v průběhu generací místních obyvatel. Jak kouzlo podstávek ještě více využít pro rozvoj cestovního ruchu řeší společně Ústecký kraj, Liberecký kraj a Rozvojová agentura dolnoslezské Horní Lužice v projektu „Za společným dědictvím na kole i pěšky“.

Díky projektu budou realizovány konkrétní aktivity, Ústecký kraj proznačí ve Šluknovském výběžku asi 70 km tras klasickými značkami se sloupkem, rozcestníky a osadí několik velkoformátových map. Pro turisty také připraví příjemné odpočinkové místo. Liberecký kraj v rámci projektu zajistí 90 km značení a umístění sčítačů návštěvnosti na cyklostezce Ploučnice. Německý partner nechá vytisknout 20 tisíc kusů česko-německo-anglických turistických průvodců. Během léta bude natáčet propagační spoty na lokalitách i v Ústeckém kraji.

Jednou z aktivit projektu byla i cyklojízda všech partnerů po vybraných trasách. Pavel Hajšman, vedoucí odboru regionálního rozvoje Krajského úřadu Ústeckého kraje k tomu řekl: „Díky promojízdě jsme si na vlastní kůži ověřili nově navrhované přeshraniční a mezikrajské propojky stávajících cyklo i pěších tras. Také jsme si potvrdili, že potřeba odlehčit exponovaným destinacím intenzivní turistiky, pro které už množství návštěvníků přestává být únosné, a nasměrovat pěší i cykloturisty do méně známých destinací má své opodstatnění.“

„I během samotné promojízdy se nám potvrdilo, že cestovní ruch jak v Libereckém a Ústeckém kraji, tak v Sasku po kovidové pandemii znovu ožívá, což je skvělá zpráva,“ doplnil Jakub Šeps, vedoucí oddělení cestovního ruchu Krajského úřadu Libereckého kraje.

A jaké trasy je možné vyzkoušet? Z Rumburku lze jet přes Dymník, Staré Křečany a Rožany, Callenberg a Cunewalde až do Löbau. Z Krásné Lípy vede příjemná cesta lesem přes Světliny a Varnsdorf až do pohraničního údolí říčky Mandavy. Také cestou z Groβschönau až do Leutersdorfu lze vidět mnoho zajímavého.

1
Z projektové promojízdy

2
Ukázka lidové architektury - Kamenická Stráň

3
Ukázka lidové architektury - Krásná Lípa

4

5
Projekt je financován Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj prostřednictvím Programu na podporu přeshraniční spolupráce ČR – Sasko 2014 – 2020


 

 
Zodpovídá: Mgr. et Mgr. Magdalena Fraňková
Vytvořeno / změněno: 17.6.2022 / 17.6.2022 | Zveřejnit od: 17.6.2022
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém