Orientační nabídka


 

Kozí dráha v Telnici slavila výročí i obnovu

Nádraží v ústecké Telnici si připomnělo sto padesát let existence Kozí dráhy – železniční trati vedoucí z Děčína do Oldřichova u Duchcova. K vidění byly historické i současné drážní dopravní stroje, výstava dobových fotografií a mapových podkladů Kozí dráhy i promítání filmu Zapomenuté lokálky v telnickém kině.
Tisková zpráva ze dne 11. října 2021
b
 

 
 
Železniční trať Děčín – Oldřichov u Duchcova, přezdívaná Kozí dráha, je jednokolejná regionální trať, od roku 2007 bez pravidelné osobní dopravy. V červenci 2011 byla na části trati zahájena výluka provozu v důsledku jejího poškození, od roku 2015 je trať zcela mimo provoz. Správa železnic přislíbila, že trať opět zprovozní. V srpnu 2021 schválila Centrální komise Ministerstva dopravy částečnou opravu tratě z Děčína do Telnice. Stavební úpravy a rekonstrukce Kozí dráhy již probíhají.

V rámci oslav 150. výročí vzniku Kozí dráhy proběhla na telnickém nádraží připomínková akce, která nabídla návštěvníkům program na celý den. V místě bylo možné prohlédnout si několik starších i současných drážních dopravních strojů, výstavu dobových fotografií a mapových podkladů Kozí dráhy. V telnickém kině mohli návštěvníci akce navíc zhlédnout i tematický film s názvem Zapomenuté lokálky.

Akce se osobně zúčastnil náměstek hejtmana Ústeckého kraje pro oblast cestovního ruchu, kultury a památkové péče Jiří Řehák, který akci osobně zaštiťoval. „Naším společným cílem a snem je postupná obnova krušnohorských tratí, které by jednak zvýšily dostupnost a turistickou atraktivitu celé oblasti a současně nabídly možnosti i přeshraničního cestování v rámci Saska,“ dodal Řehák. Náměstka hejtmana na akci podpořili také starosta obce Telnice Jan Doubrava a Martin Kašpar z Oblastního ředitelství Správy železnic Ústí nad Labem. Společně návštěvníkům představili také vizi o budoucnosti Kozí dráhy – od dubna 2022 by na této trati mělo dojít k obnově turistické linky v úseku Děčín – Telnice. Ambicí kraje je propojit Krušnohoří a Podkrušnohoří turistickými linkami a vrátit oblasti i lokálkám čilý turistický ruch.

a
Telnické nádraží si připomnělo 150. výročí od založení Kozí dráhy

b
Akci zaštítil náměstek hejtmana Jiří Řehák (oblast cestovní ruch, kultura a památková péče)

q
Mimo drážních strojů byl pro návštěvníky připraven také infostánek 

q
Součástí programu byla výstava dobových fotografií a mapových podkladů Kozí dráhy

 

 

 

 

 
Zodpovídá: Bc. Jan Nový
Vytvořeno / změněno: 11.10.2021 / 11.10.2021
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém