Orientační nabídka


 

Kraj poděkoval myslivcům za pachové ohradníky, které chrání řidiče i zvěř

001
Pachové ohradníky pomáhají odrazovat divokou zvěř od vstupu na silnice, kde by mohla způsobit dopravní nehody. Podél komunikací v regionu je aplikují myslivci od roku 2008 a kraj jejich aktivity pravidelně finančně podporuje. Na společném setkání se mluvilo o plánech na rok 2014. Nápad, který se jako první realizoval v Ústeckém kraji, se postupně šíří po celé republice.
Tisková zpráva ze dne 6. prosince 2013
 

 
 

Výsledky, které instalace pachových ohradníků podél silnic za sebou má, jsou příznivé. Hned v roce 2009, v prvním roce realizace, se podařilo snížit počet dopravních nehod způsobených zvěří z celkového počtu 1400 na 70. Proto se v projektu i nadále pokračuje. Jedná se o významnou pomoc řidičům. Kraj na ní ze svého rozpočtu poskytuje zhruba 280 tisíc korun ročně. Ošetřeny jsou zhruba dva tisíce kilometrů silnic z celkového počtu tři a půl tisíce.

„Je to určitě příznivá částka, za kterou dostáváme velmi výraznou zpětnou vazbu. Čísla mluví za vše. Tuto věc jednoznačně podporuji a děkuji obcím a městům, konkrétně Lounům, Žatci, Podbořanům, Roudnici nad Labem, Varnsdorfu, Mostu, Lovosicím a Litoměřicím, že se na této věci také podílejí. Věřím, že do budoucna se zapojí ještě více obcí a měst Ústeckého kraje,“ řekl na jednání hejtman Oldřich Bubeníček.

V rámci setkání na krajském úřadě hejtman společně s vedoucím odboru dopravy krajského úřadu Jindřichem Fraňkem poděkoval za spolupráci s myslivci, kteří se o instalaci pachových ohradníků starají a kteří stáli u zrodu tohoto nápadu.

Mluvilo se také o plánech do budoucna. V roce 2014 by měl vzniknout materiál, který bude mapovat aktuální výskyt zvěře na silnicích Ústeckého kraje a bude informovat o tom, kde je vhodná aplikace pachových ohradníků, kde nové dopravní značení a kde jiná úprava okolí silnic. Vedle myslivců na projektu spolupracují také policisté, konkrétně se jednání zúčastnil kpt. Roman Chynoranský, BESIP reprezentoval koordinátor Jan Pechout a byli zde i představitelé Správy a údržby silnic Ústeckého kraje.

Nápad s pachovými ohradníky má za sebou tak příznivé výsledky, že se postupně šíří do dalších krajů České republiky. Jako první byl ale Ústecký kraj.

Pachové ohradníky se aplikují buď přímo na stromy podél silnic, na kterých vypadají jako montážní pěna využívaná ve stavebnictví, a nebo na speciální tyče na krajích lesů a luk. Pach, který se zhruba tři až čtyři měsíce šíří do okolí, odrazuje zvěř a ta díky tomu nevstoupí do vozovky.

 

Kontakt:

Mgr. Alena Tichá, oddělení mediální komunikace  

odbor kanceláře hejtmana Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

Tel.:   +420 475 657 741

Mob.:+420 777 499 822

Mail:   ticha.a@kr-ustecky.cz

 

01
Hejtman Oldřich Bubeníček a vedoucí odboru dopravy krajského úřadu Jindřich Franěk (vlevo) při zahájení setkání

01
Poděkování těm, kteří pachové ohradníky vymysleli: Karel Hrouzek z Podřipského zájmového sdružení nájemců honiteb a Ivo Perna, starosta obce Hošťka (uprostřed).

01

01
Pachové ohradníky na stromech

01
Pachové ohradníky v terénu

01

 
Zodpovídá: Mgr. Alena Tichá
Vytvořeno / změněno: 6.12.2013 / 6.12.2013
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém