Orientační nabídka


 

Kraj připravuje vlastní projekty z oblasti cestovního ruchu

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Rozvoj cestovního ruchu v regionu je dlouhodobě jednou priorit Ústeckého kraje. Při podpoře turismu hrají významnou roli dotace z evropských strukturálních fondů. Kraj se nejen podílí na administraci a spolufinancování projektu, které se o evropské dotace ucházejí, ale také sám projekty zaměřené na rozvoj a podporu turismu připravuje. Jde o projekty, které mají takříkajíc celokrajský záběr. V současné době jsou rozpracovány dva - Turistická databanka a Židovské památky. Na přípravě obou pracuje Odbor evropských projektů krajského úřadu.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 26.10.2006

Hejtman Jiří Šulc : Kraj připravuje vlastní projekty z oblasti cestovního ruchu

 

Rozvoj cestovního ruchu v regionu je dlouhodobě jednou priorit Ústeckého kraje. Při podpoře turismu hrají významnou roli dotace z evropských strukturálních fondů. Kraj se nejen podílí na administraci a spolufinancování projektu, které se o evropské dotace ucházejí, ale také sám projekty zaměřené na rozvoj a podporu turismu připravuje. Jde o projekty, které mají takříkajíc celokrajský záběr. V současné době jsou rozpracovány dva -  Turistická databanka a Židovské památky. Na přípravě obou pracuje Odbor evropských projektů krajského úřadu.

V rámci projektu Turistická databanka by měl být  vytvořen ucelený informační systém, který bude návštěvníky kraje informovat o nabídce kulturně-turistických destinací, přírodních památkách či doplňkových službách cestovního ruchu. „Ústecký kraj již peněz z evropských dotací pro tvorbu propagačních materiálů pro cestovní ruch využívá. Chtěli bychom v tomto trendu pokračovat a proto připravujeme projekt Turistická databanka. Půjde o rozsáhlý soubor propagačních materiálů, především letáků a map, s jednotným designem v několika jazykových mutacích. Tyto materiály by měly být umístěny ve speciálních stojanech nejen v informačních centrech v kraji, ale hlavně přímo v jednotlivých turisticky atraktivních místech,“ přibližuje obsah projektu hejtman Jiří Šulc. „Naším cílem je, aby si turisté přímo v terénu mohli vybrat další atraktivní cíl nebo aktivitu,“ dodává.

Projekt Turistická databanka kraj připravuje ve spolupráci se Svazem cestovního ruchu Deliteus, dotaci ve výši 1,7 milionu korun by pro něj chtěl získat ze Společného regionálního operačního programu.

Druhý projekt, který má přispět k zatraktivnění Ústeckého kraje pro turisty, by měl zmapovat a představit židovské památky. S pomocí finančních prostředků ze strukturálních  fondů Evropské unie by měl díky němu vzniknout multimediální komplet propagačních materiálů, který návštěvníkům kraje i jeho obyvatelům představí a přiblíží památky, které souvisejí s historickým působením židovské minority na severu Čech. Na přípravě projektu kraj spolupracuje s Židovskou obcí Teplice. „Židovská minorita měla v minulosti na rozvoj našeho regionu velký vliv a byla po staletí jeho nedílnou součástí. Řada památek, která je s ní spojena, byla dlouhá léta stranou zájmu. Dnes jsou právě židovské památky vyhledávány domácími i zahraničními turisty. Kraj proto začal připravovat projekt, který pomůže tyto památky a s nimi spojenou historii našeho regionu zviditelnit a představí ji široké veřejnosti,“ říká hejtman.

             V rámci projektu by měla vzniknout barevná publikace o těchto památkách, doplněná CD nosičem a mapa židovských památek v regionu. Komplet pak bude uzavírat DVD s filmovým dokumentem. Materiály, které budou zpracovány v několika jazykových verzích, budou distribuovány prostřednictvím krajského úřadu, židovských obcí a turistických center. Rozpočet projektu je 1,9 milionu korun, přičemž 1,5 milionu by chtěl kraj získat z evropských fondů.  Pokud se kraji podaří dotaci z evropských fondů získat, měl by být projekt realizován v průběhu příštího roku.

            „Náš region je na židovské památky bohatý. Pokud provedeme v rámci projektu jejich zmapování a přiblížíme je veřejnosti, myslím, že výsledek překvapí nejen návštěvníky kraje, ale i ty z nás, kteří zde léta žijí. Příkladem by mohl být teplický židovský hřbitov nebo židovský hřbitov v Souši u Mostu. Věřím, že materiály které vzniknou, dokáží nejen zatraktivnit náš region pro turisty, ale také přiblíží občanům našeho kraje zajímavou část historie,“ uzavírá hejtman Jiří Šulc. 

 

připravila : Šárka Roudnická, tisková mluvčí

kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení informací a vnějších vztahů

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 756, 737 203 663

roudnicka.s@kr-ustecky.cz

 

 
Zodpovídá: Naděžda Kocábková
Vytvořeno / změněno: 26.10.2006 / 26.10.2006 | Zveřejnit od-do: 26.10.2006-26.11.2006
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém