Orientační nabídka


 

Kraj s pohotovostí pomůže, ale přijde s legislativní iniciativou

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
(Tisková zpráva se zvukovou přílohou)
Rada kraje konstatovala, že nahodilé případy první pomoci (náhlé zhoršení zdravotního stavu, které nevyžaduje zásah zdravotnické záchranné služby) je každý praktický lékař s odborností pro děti a dorost, pro dospělé nebo ve stomatologii, povinen poskytnout v rámci obecné povinnosti zdravotnických pracovníků kdykoli je o to požádán, komukoliv, kdo tuto zdravotní péči potřebuje.
 

 
 

Kraj s pohotovostí pomůže, ale přijde s legislativní iniciativou

Tisková zpráva ze dne 13.11.2003 se zvukovou přílohou

 

Rada Ústeckého kraje se na své schůzi 12.11. zabývala problematikou zajištění ambulantní pohotovostní péče (APP) v roce 2004. V září letošního roku rada rozhodla zajistit zabezpečení pohotovostní péče ambulantních lékařů v Ústeckém kraji od 1.1.2004  podílovým spolufinancováním této péče prostřednictvím kraje a obcí s rozšířenou působností. Kromě toho rada vyzvala zdravotní pojišťovny jako plátce zdravotní péče k zabezpečení pohotovostní péče od 1. 1. 2004 ve své působnosti.

Pojišťovny na výzvu kraje, aby se podílely na zajištění APP odpověděly, že se ní již podílejí, a to formou úhrady zdravotních výkonů provedených v rámci APP. V žádném případě se tedy nebudou podílet na úhradě nákladů spojených s provozem APP a ani vystupovat v roli zřizovatele APP. Jednání s obcemi nebylo dosud ukončeno a rada rozhodla, že v nich bude dále pokračovat.

„ I když zajištění pohotovostní péče není pro kraj povinnost, nenecháme občany na holičkách.  Snažíme se domlouvat s obcemi, že tam, kde bude vstřícnost i ze strany lékařů, tuto službu zajistíme. Hlavní problém je v legislativě, stále není jasné, kdo vlastně má tyto služby poskytovat. Kraj proto připraví legislativní iniciativu, která by měla současnou špatnou situaci změnit. Do vyřešení problému se bude snažit s pohotovostí pomoci. Přitom věc je jasná – když si občan zaplatí pojistku auta, pojišťovna mu nehradí jenom škody z nehod v pracovních dnech, ale i ty, které se stanou o víkendu a po pracovní době. Ale zdravotní pojištění a praktičtí lékaři mají jak se zdá zcela jiné zásady,“ tvrdí hejtman Jiří Šulc.

Další projednání bylo odloženo na příští schůzi rady. Krajská rada dále v souvislosti s APP konstatovala, že nahodilé případy první pomoci (náhlé zhoršení zdravotního stavu, které nevyžaduje zásah zdravotnické záchranné služby) je každý praktický lékař s odborností pro děti a dorost, pro dospělé nebo ve stomatologii, povinen poskytnout v rámci obecné povinnosti zdravotnických pracovníků kdykoli je o to požádán, komukoliv kdo tuto zdravotní péči potřebuje. Výkon pohotovostní péče proto může občan vyžadovat i po svém registrujícím lékaři, který je povinen akutní výkon kdykoli a kdekoli provést. Občané, kteří nejsou registrováni u žádného praktického lékaře, se mohou obrátit na svoji zdravotní pojišťovnu, která je povinna svému pojištěnci zajistit registraci u kvalifikovaného lékaře v příslušné odbornosti.

 

 

 

Obsah zvukového záznamu:

Jiří Šulc: O občany kraje se postaráme, i když to není naše povinnost  Dospěli jsme k názoru, že přece jenom se o naše občany postaráme, i když to není naše povinnost a ani povinnost obcí. Snažíme se domlouvat s obcemi, že tam, kde bude vstřícnost i ze strany lékařů, tuto službu zajistíme, do té do by se budeme snažit změnit legislativu. Pak konečně přeberou zodpovědnost za svoje pacienty zdravotní pojišťovny. Ony opravdu disponují našimi finančními prostředky a jsou povinny se o nás, pacienty, postarat 365 dní v roce.

 

Vydala: Mgr. Romana Konečná, tisková mluvčí Ústeckého kraje

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 13.11.2003 / 13.11.2003 | Zveřejnit od-do: 13.11.2003-13.12.2003
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém