Orientační nabídka


 

Kraj stále eviduje mnoho dusíku a síry v ovzduší

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
 

 
 

Kraj stále eviduje mnoho dusíku a síry v ovzduší

Tisková zpráva ze dne 29.5.2003

            Integrovaný krajský program snižování emisí tuhých znečišťujících látek, oxidu siřičitého a oxidů dusíku Ústeckého kraje, který je součástí pracovního návrhu „Koncepce snižování emisí a imisí a energetické koncepci Ústeckého kraje“, projednal Krajský úřad Ústeckého kraje s odbornou veřejností a zpracovateli koncepce.

            „Přítomnost znečišťujících látek v ovzduší Ústeckého kraje je i po téměř deseti letech investic do odsiřování tepelných elektráren a desítek dalších zdrojů znečištění stále vyšší než v jiných krajích ČR a než by bylo ideální pro zdraví našich obyvatel,“ uvedl první náměstek hejtmana Jaroslav Foldyna a dodal, že v kraji se stále ještě evidují oblasti, kde koncentrace oxidu dusíku (NOx) a oxidu siřičitého (SO2) překračují limity pro ochranu ekosystémů a vegetace, zejména v uhelné pánevní oblasti. Problémem je i prach, imisní limity pro zdraví lidí jsou u této látky překračovány na území 5 bývalých okresů.

            Plán snižování emisí Ústeckého kraje mimo jiné nepředpokládá stavbu a provoz dalšího významnějšího energetického zdroje: „Tisk sice přetřásá, kde bude v Ústeckém kraji stát nová tepelná elektrárna, ovšem oficiálně stavbu takovéhoto potencionálního zdroje znečištění Ústeckému kraji nikdo nepotvrdil,“ upřesnil náměstek hejtmana J. Foldyna. Vedoucí odboru životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu Ústeckého kraje Jan Zadražil doplnil, že nová stavba dalšího energetického zdroje by byla možná pouze náhradou za některý ze stávajících. Další zdroj se prostě nevejde do doporučených  emisních stropů  Ústeckého kraje pro SO2, jeho stavba by do doby, než bude provoz některého z fungujících zdrojů ukončen, nemohla být povolena.

Vydala: Mgr. Romana Konečná, tisková mluvčí Ústeckého kraje

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 29.5.2003 / 29.5.2003 | Zveřejnit od-do: 29.5.2003-29.6.2003
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém