Orientační nabídka


 

Kraj si připomene 75 let od konce 2. světové války v muzeích, školách a na veřejnosti

Výročí války
Konec 2. světové války přinesl novou naději celému světu a Ústecký kraj si je vědom ceny všech obětí tohoto konfliktu, které položily svůj život při osvobozování našeho regionu a přispěly k definitivní porážce fašistického režimu v Německu. Proto již nyní kraj zahájil přípravy oslav 75. výročí ukončení největšího ozbrojeného konfliktu v lidské historii.
Tisková zpráva ze dne 20. listopadu 2019
 

 
 

Hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček uspořádal první pracovní schůzku, jejíž účastníci si kladli za cíl nastínit představy a možnosti důstojné oslavy k připomenutí této události na území regionu Ústeckého kraje. Výstupem z tohoto setkání byl návrh na ustavení organizačního výboru, který bude koordinovat činnost k tomuto tématu.

Ústecký kraj využije zejména potenciálu svých příspěvkových organizací – jak muzeí v Mostě, Teplicích, Chomutově, Litoměřicích, Děčíně a Lounech, tak i bezmála stovky krajem zřizovaných středních škol. Ve spolupráci s Českým svazem bojovníků za svobodu je plánována vědomostní a výtvarná soutěž i pro žáky škol.

Ústecký kraj je připraven věnovat se významně tématu dubnových a květnových událostí roku 1945 na svém území a připomenout válečné hrdiny té doby. Opomenuto nebude ani utrpení zajateckých táborů, role Terezína, nebo nálety na chemičku v Záluží. Vrcholem oslav pak bude pietní akt v Ústí nad Labem za účasti představitelů měst i krajské samosprávy. Vedení kraje je také připraveno projednat žádosti relevantních subjektů o podporu jejich aktivit zaměřených tematicky na oslavu osvobození.

Jednání u hejtmana se zúčastnili mimo jiné radní pro kulturu a památkovou péči Jitka Sachetová, generální konzul Ruské federace v Karlových Varech Michail Ledeněv, předseda Českého svazu bojovníků za svobodu Jaroslav Vodička, ředitel Krajského vojenského velitelství v Ústí nad Labem plk. gšt. Petr Gajdoš, zástupci Mezinárodního památníku obětem 2. světové války v Mostě a Ruského střediska vědy a kultury v Praze.

01
Schůzky se zúčastnil také generální konzul Ruské federace v Karlových Varech Michail Ledeněv (vlevo)

02

 

 


 
Zodpovídá: Bc. Vít Hnízdil
Vytvořeno / změněno: 20.11.2019 / 20.11.2019 | Zveřejnit od: 20.11.2019
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém