Orientační nabídka


 

Kraje jednaly s ministrem nejen o regionálních operačních programech

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Kraje jednaly s ministrem nejen o regionálních operačních programech
I přes mimořádnou situaci, která vznikla v řadě krajů vyhlášením stavu nebezpečí v souvislosti s povodněmi, svolal do Hradce Králové ministr pro místní rozvoj Radko Martínek hejtmany a jejich zástupce k důležitému jednání, které se týkalo koordinace a dokončení příprav ČR na čerpání finančních prostředků z Evropské unie v letech 2007 - 2013.Ústecký kraj zastupoval Radek Vonka, zástupce a náměstek hejtmana.
 

 
 

 

 

 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 4.4. 2006

 

 Kraje jednaly s ministrem nejen  o regionálních operačních programech

 

I přes  mimořádnou situaci,  která vznikla v řadě krajů vyhlášením stavu nebezpečí v souvislosti s povodněmi,  svolal do Hradce Králové  ministr pro místní rozvoj Radko Martínek hejtmany a jejich zástupce k důležitému jednání, které se týkalo koordinace a  dokončení příprav  ČR na  čerpání finančních prostředků  z Evropské unie v letech 2007 - 2013.Ústecký kraj zastupoval Radek Vonka, zástupce a náměstek hejtmana.

„ Velký prostor byl věnovaný zásadnímu tématu, jímž jsou regionální operační programy a  také úkolům, které kraje musí ještě  ve finále zabezpečit . Východiskem pro přípravu operačních programů pro zmíněné období je Národní rozvojový plán ČR, jehož příprava probíhala v roce 2005 na základě usnesení vlády. Ta jej letos v únoru projednala a  v rámci tohoto dokumentu byla potvrzena příprava Regionálních  operačních programů.  Ze strany krajů je proto nutné do konce dubna tyto dokumenty  dopracovat. Také z diskuse  vyplynulo, že  je nejvyšší čas zajistit projekty do ucelené podoby,  stanovit priority a definovat specifické cíle,“ říká Radek Vonka. Konstatoval, že  představitelé krajů  zde mimo jiné  na adresu ministerstva pro místní rozvoj snesli výhrady, které se týkaly  neproplácení projektů ze SROP.  „ Co přítomní  však hodnotili kladně,  je to, že se jim podařilo ministra přesvědčit o tom, aby kraje z celkového objemu chystaných financí  získaly více  prostředků. Konkrétní představa je  13% do regionálních operačních programů a dalších  8% do operačních programů jednotlivých resortů, „ říká vicehejtman.  Upozornil, že související požadavky jsou zatím  jen v rovině návrhů, těmi by  se měla v nejbližších dnech zabývat vláda ČR.  Jedním z resortů, kam Ústecký kraj zamýšlí investovat evropské peníze, by měla být doprava.

Dalším tématem, o němž se na setkání hejtmanů a jejich zástupců v Královéhradeckém kraji  hovořilo, byly aktuální informace o letošních jarních povodních , které prakticky sužují celou zemi.  Zástupce jednotlivých krajů  akutně zajímalo,  s jakou pomocí po povodních mohou od státu  počítat.  Ministerská opatření počítají totiž pouze s obcemi, nikoliv kraji. „Účastníky  jednáni například zajímala distribuce financí, jichž bude potřeba na likvidaci následků ničivého živlu, zdůraznil představitel Ústeckého kraje.

připravila: Naďa Kocábková, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení informací a vnějších vztahů

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 741

kocabkova.n@kr-ustecky.cz

 

 

 
Zodpovídá: Bc. Lucie Jarolímková
Vytvořeno / změněno: 5.4.2006 / 5.4.2006 | Zveřejnit od-do: 5.4.2006-5.5.2006
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém