Orientační nabídka


 

Krajská komise viděla, co lze vytvořit na těžbou zničeném místě

11
Komise pro regionální rozvoj a cestovní ruch Rady Ústeckého kraje zamířila v druhé polovině května na výjezdní zasedání k našim sousedům do německého Bitterfeldu. Členové komise se seznámili s výsledky sanace území po důlní činnosti.
 

 
 

Tisková zpráva z 1. 7. 20

 

Komise pro regionální rozvoj a cestovní ruch Rady Ústeckého kraje zamířila v druhé polovině května na zasedání k našim sousedům do německého Bitterfeldu. Na úvod se seznámila s nově vybudovaným Wasserzentrem. Členové se dozvěděli užitečné podrobnosti o historii a rekonstrukci bývalého rezervoáru vody, které se přeměnilo na kulturní zařízení pro město a široké okolí.
„Následoval přesun k jezeru Goitzsche. Po ukončení těžby hnědého uhlí v roce 1991 bylo rozhodnuto o sanaci důlní činnosti s cílem přeměnit těžbou poznamenané území v krajinu jezer a lesů  s využitím pro rekreaci,“ popsal další bod programu předseda komise Martin Strakoš.
S napouštěním nově vybudovaného jezera se začalo v roce 1999, kdy se podařilo získat potřebné peníze z Evropské unie, spolkové i zemské vlády na vytvoření odpovídající infrastruktury.
„Povodně v roce 2002  přispěly k tomu, že jezero bylo během pěti dní zcela napuštěno. Dnešní jezero Goitzsche je obklopeno 27 km stezek pro in-line bruslaře i cyklisty a turista zde najde vše, co k zajímavé dovolené může potřebovat,“ přiblížil nově vybudované místo Strakoš. Loni ho navštívilo téměř půl milionu návštěvníků.
Jednání zahrnovalo oběd ve stylové restauraci Schacht Barbara (v překladu Šachta Barbara), která napodobuje opravdovou důlní šachtu i s tradičním důlním vybavením.
Na závěr si komise prohlédla Ferropolis, kde pět obřích důlních rypadel představuje historii hornictví v oblasti. Ferropolis  je  obří koncertní sál pod širým nebem. Na hudební koncerty se do něj vejde až 25 tisíc lidí.

9
10

6
5
7
Předseda komise Martin Strakoš u figurín v hornických uniformách v areálu restaurace Šachta Barbora.

4
Ferropolis

3
11

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 1.7.2010 / 1.7.2010
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém