Orientační nabídka


 

Krajská konference o sociálně vyloučených lokalitách

J.Ryšánková
V Ústeckém kraji je v současné době více než šedesát míst, která jsou definována jako sociálně vyloučené lokality, což je největší počet v ČR. Zmíněné lokality jsou například v Litvínově (3), Jiříkově (4), Děčíně (4), Ústí nad Labem (4) i v řadě dalších měst a obcí včetně Chomutova, Mostu či Šluknova.
 

 
 

Tisková zpráva z 23. dubna 2010

O nevyhovujících bytových podmínkách, vysoké míře nezaměstnanosti či nedostatečném vzdělání obyvatel v sociálně vyloučených lokalitách jednali ve čtvrtek 22. dubna na krajském úřadu účastníci krajské konference v rámci projektu „Podpora integrace romské komunity v Ústeckém kraji“. Záštitu převzala členka Rady Ústeckého kraje Jana Ryšánková, jež odpovídá m.j. za oblast sociálních služeb, dále byli přítomni radní Jan Čermák a předsedové dvou výborů zastupitelstva - Václav Hofmann (pro národnostní menšiny) a Petr Husák (sociální).

  Radní Jana Ryšánková  v úvodu shrnula situaci v našem kraji: „Sociálně vyloučení se často ocitají ne před jedním, ale před celým komplexem problémů, které vedou k životní krizi. Jsou jimi ztráta zaměstnání, problémy s bydlením, nemoc, přičemž každý z nich i jednotlivě ohrožuje jejich normální začleňování do majoritní společnosti. Neřešení problému sociálně vyloučených lokalit je časovanou bombou, která může v mnoha místech kraje vést k nárůstu extremistických aktivit, jejichž vyústění může být podobné jako pouliční nepokoje na litvínovském sídlišti Janov. V Ústeckém kraji je třiašedesát vyloučených lokalit, což je poměrně vysoké číslo, proto jsme se rozhodli přihlásit vlastní projekt v rámci Evropského sociálního fondu a pomoci tak obcím a městům v kraji získat peníze na nové druhy sociálních služeb – nízkoprahová centra pro děti a mládež, sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi a terénní programy. Neděláme si iluze, že sociální inkluzi kdokoli rychle vyřeší, je to běh na dlouhou trať a karty v ruce mají především starostové dotčených obcí. Ovšem bez zabezpečení toho základního, jako je bydlení, zaměstnání a vzdělání šance na to, aby tito lidé vyšli z bludného kruhu, podle mne není.“

  Cílem projektu financovaného z Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost ESF částkou 18,6 mil. Kč je během více než dvou let zajistit nové a rozvojové sociální služby ve vybraných lokalitách. Největších nákladů si vyžádá vybudování nízkoprahových zařízení pro děti a mládež ve věku 15 – 26 let, sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi a terénní programy v sociálně vyloučených lokalitách.

   Součástí čtvrteční konference byla např. tato témata: Podpora integrace romské komunity v našem kraji, prevence kriminality a boj proti extremismu v sociálně vyloučených lokalitách, vládní Koncepce romské integrace na období 2010-2013 a také konkrétní zkušenosti v Litvínově nebo v Ostravě. Moravskoslezský kraj má totiž podobné problémy jako Ústecký kraj.

Připravil Mgr. Zbyněk Šebesta,

oddělení tiskových informací,

kancelář hejtmana Ústeckého kraje,

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

Tel.: 475 657 742, sebesta.z@kr-ustecky.cz,

www.kr-ustecky.cz

 

1

2
Konferenci zahájila Jana Ryšánková, členka Rady Ústeckého kraje

3

4

 
Zodpovídá: Mgr. Zbyněk Šebesta
Vytvořeno / změněno: 23.4.2010 / 23.4.2010 | Schváleno / Zrušeno: 23.4.2010 / 22.5.2010
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém