Orientační nabídka


 

Krajská rada projednala dotační programy na obnovu památek a podporu kultury

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Ústecký kraj letos významně podpoří kulturu - 14,4 milionu korun půjde na záchranu a obnovu kulturních památek a 5,2 milionů korun na podporu regionální kultury. Prostředky budou rozděleny v rámci dotačních programů, které na své dnešní schůzi projednala krajská rada a doporučila je ke schválení Zastupitelstvu Ústeckého kraje.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 12.1. 2005

 

 

Krajská rada projednala dotační programy na obnovu památek a podporu kultury

 

 

Ústecký kraj letos významně podpoří kulturu - 14,4 milionu korun půjde na záchranu a obnovu kulturních památek a 5,2 milionů korun na podporu regionální kultury. Prostředky budou rozděleny v rámci dotačních programů, které na své dnešní schůzi projednala krajská rada a doporučila je ke schválení Zastupitelstvu Ústeckého kraje. „Bezprostředně ohrožené hodnotné architektonické a historické kulturní památky nebo významné krajinné dominanty – to je cíl, kam by krajské peníze měly směřovat. Samozřejmě můžeme vzít v úvahu i kompenzace za omezení vlastnického práva majitelů při zvýšených nákladech na opravy kulturních památek v Ústeckém kraji nebo na pobídkové vyvolání investic vlastníků kulturních památek na jejich zachování a obnovu,“ komentoval rozhodnutí rady náměstek a zástupce hejtmana Radek Vonka.

O dotaci z tohoto programu mohou požádat vlastníci kulturních památek, tedy obce, neziskové organizace, občanská sdružení a spolky, církve, právnické osoby, ale i podnikající a nepodnikající fyzické osoby.

V rámci druhého dotačního titulu, Programu podpory regionální kulturní a divadelní činnosti na rok 2005, bude rozděleno 3,2 milionu korun. „Další dva miliony pak plánujeme opět věnovat na přímou podporu aktivit kulturních zařízení působících na území Ústeckého kraje – v loňském roce byly tyto peníze rozděleny mezi Severočeské divadlo opery a baletu a Činoherní studio v Ústí nad Labem, Severočeskou filharmonii v Teplicích a Městské divadlo v Mostě,“ dodal. R. Vonka.

Prostřednictvím tohoto dotačního programu chce kraj podpořit například kulturní a vzdělávací programy, výstavy, koncerty nebo soutěže v uměleckých oborech. Akce, které se ucházejí o podporu kraje, by přitom měly mít regionální, nadregionální nebo mezinárodní charakter. Žadateli o dotaci pak mohou být právnické a fyzické osoby, města, obce nebo jimi zřizované organizace.

Žádosti o finanční prostředky z těchto dotačních programů, které by měly být předloženy nejpozději do 28 února,  bude přijímat odbor kultury a památkové péče Krajského úřadu Ústeckého kraje. Podrobné informace o obou dotačních programech budou po jejich odsouhlasení krajským zastupitelstvem zveřejněny na internetových stránkách Ústeckého kraje.

 

 

 

 

 

 

Vydala: Mgr. Romana Žatecká, tisková mluvčí Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 754, mobil 603 192 631

e-mail: zatecka.r@kr-ustecky.cz

 

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 13.1.2005 / 13.1.2005 | Zveřejnit do: 13.2.2005
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém