Orientační nabídka


 

Krajská zdravotní představí konkrétní scénáře v úterý

kz
Představenstvo Krajské zdravotní, a. s., která spravuje pět největších nemocnic v kraji, připravuje taková opatření, jejichž cílem je minimalizovat dopady na péči o pacienty v případě odchodu valné části lékařů, kteří podali výpovědi v rámci kampaně lékařských odborů „Děkujeme, odcházíme“.
Tisková zpráva z 10. 2. 2011
 

 
 

„Protesty lékařů nejsou namířeny proti zaměstnavateli, ale kampaň lékařů směřuje svými požadavky vůči vládě a ministerstvu zdravotnictví na systémové změny v resortu,“ uvedl předseda představenstva Krajské zdravotní (KZ) Petr Benda. KZ nechce omezovat zdravotní péči, ale pokud lékaři, kteří podali v rámci kampaně výpověď, počátkem března nenastoupí do práce, povede to logicky k opatřením, která chod nemocnic a zdravotní péči ovlivní. Ústecký kraj má přitom procentuálně druhý nejnižší počet výpovědí v rámci všech krajů.

Vláda a ministr Heger podle Bendy o hrozící situaci pouze mluví, ale neřeší ji.

„V případě skutečné krize vzniklé odchodem lékařů, bude pravděpodobně ohrožen i rozsah činnosti zdravotnické záchranné služby, která by nemohla zvládat v plném rozsahu svoji práci, jak jsou doposud pacienti zvyklí,“ komentoval další možné dopady člen představenstva KZ a náměstek hejtmanky Pavel Kouda.

Je třeba vzít v úvahu, že situace se může ještě každým dnem měnit. Aktuálně má v KZ podanou výpověď 108 lékařů z celkového počtu 820. Podle vedení KZ je z jednání s lékaři cítit pocit jejich odpovědnosti, což může vyústit ve stažení výpovědí. Reálný vývoj však ukážou nejbližší dny.

„Kdyby odešla valná část lékařů, nebyla by práce ani pro ostatní zdravotní a obslužný personál,“ domýšlí dopady Petr Benda.

Ředitel KZ Eduard Reichelt přislíbil, že v úterý 15. února na tiskové konferenci představí konkrétní opatření směrem k pacientům, provozu nemocnic a kroky vedoucí k maximálnímu zachování zdravotní péče i po 28. únoru.

 

Připravilo odd. tiskových inforací z tiskové konference KZ

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 10.2.2011 / 10.2.2011
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém