Orientační nabídka


 

Krajské dotace z programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost jsou v pořádku

znak
V reakci na článek „Miliardu z Bruselu inkasoval v Ústí politický kartel“ publikovaný na webu aktualne.cz uvádíme, že autorem článku sdělené údaje jsou spekulace a jeho nepravdivé závěry odmítáme.
 

 
 

Citovaný příspěvek poukazuje na domnělé nesrovnalosti v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OPVK), jehož Řídícím orgánem (ŘO) je Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) a Zprostředkujícím subjektem je Ústecký kraj (ÚK).

O přidělení dotací nerozhoduje „komise krajského úřadu“, jak je v příspěvku mylně uvedeno, ale o přidělení rozhoduje zastupitelovo kraje.

Výběrový proces je přesně dán Příručkou pro administraci grantových projektů – Příloha Manuálu OPVK. Probíhá v několika fázích – fáze hodnocení formálního a hodnocení přijatelnosti, následuje věcné hodnocení individuálními hodnotiteli (min. dva na každý projekt). Výsledky se předkládají výběrové komisi, jejíž složení předně reflektuje doporučení ŘO a členové jsou zástupci všech oprávněných žadatelů, členové jsou jmenování radou kraje a řídí se statutem jednacím řádem v souladu s Příručkou pro věcné hodnocení a výběr projektů – přílohou Manuálu OPVK. Komise projednává projekty na základě průměru obdržených bodů od hodnotitelů a doporučuje radě a zastupitelstvu projekty ke schválení.

Ústecký kraj jako Zprostředkující subjekt řídí 7 globálních grantů OPVK, z nich podpořil do současné doby 126 projektů v celkové hodnotě 1 196 276 759 Kč.

Ústecký kraj jako Zprostředkující subjekt je pravidelně kontrolován a auditován Řídícím orgánem – MŠMT a Ministerstvem financí. Všechny postupy byly jejich kontrolami shledány zcela v souladu s podmínkami OPVK, ani jeden kontrolní orgán nevznesl žádné důležité připomínky k nastavenému systému v rámci řízení OPVK v Ústeckém kraji.

Celkem se realizuje 126 projektů, z toho společnosti napadané v článku realizují dohromady 16 projektů, jedna ze jmenovaných společností (Collegeconsulting) neobdržela přitom od Ústeckého kraje žádnou finanční podporu v OPVK, ani nikdy žádnou žádost nepředložila.

Společnosti Asista, Asistenční centrum, RIC, Seductus, Infinitia a SC Bronco dohromady realizují 16 projektů z celkového množství 126, a to za 195,5 mil. Kč, tj. cca 16 % výše rozdělené podpory z OPVK v Ústeckém kraji.

Všechny instituce jsou zkušenými žadateli. Ze strany MŠMT jsou nastaveny takové podmínky pro předložení a zpracování žádostí, které jsou schopny kvalitně zvládnout zejména zkušené společnosti.

OPVK je zaměřen především pro školy. Je zcela samozřejmé, že největší podíl čerpají školy zřizované městy nebo krajem tj. více než 350 mil Kč.

Krajská hospodářská komora nerealizuje žádný projekt v Ústeckém kraji – informace autora článku se nezakládá na pravdě.

Údaje autora článku, který napadá jednotlivé projekty, údajně propojené subjekty a  osoby se ve svém souhrnu nezakládají na pravdě.  Na webu kraje bude umístěn předmětný článek s podrobným vyznačeným komentářem k jednotlivým pasážím.

Tendenční, spekulativní a lživé údaje, které přinesl server aktualne.cz k OPVK nyní kraj posuzuje z hlediska podniknutí dalších právních kroků vůči redakci a autorovi.

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 17.1.2012 / 17.1.2012
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém