Orientační nabídka


 

Krajské město slavnostně otevřelo muzeum

001
Budova ústeckého muzea v centru města má za sebou rozsáhlou generální rekonstrukci, která začala v roce 2009. Slavnostní otevření si nenechaly ujít stovky Ústečanů a významných hostů. Například přijel císař František Josef I. a krajská radní pro kulturu a památkovou péči Jana Ryšánková. Nejvíce návštěvníky uchvátil honosný Císařský sál s bohatými nástěnnými malbami.
Tisková zpráva z 30. června 2011
 

 
 

Nákladná rekonstrukce budovy, která zaujímá prostor zhruba 6000 metrů čtverečních, se mohla uskutečnit především díky finančním prostředkům z Regionálního operačního programu NUTS II Severozápad. Ten poskytl téměř 340 milionů korun, přičemž rekonstrukce vyšla celkem na 450 milionů. Rozdíl platilo město Ústí nad Labem.

 

„Krajské město dnešním dnem získává reprezentativní budovu pro své muzejní sbírky. Věřím, že nové prostory přispějí k lepší péči o toto kulturní dědictví, které bude atraktivní formou představeno širokému spektru návštěvníků,“ řekla při otevření Jana Ryšánková.

 

Dle slov ředitele ústeckého muzea Gustava Krova byla rekonstrukce skutečně realizovaná až na dřeň samotných základů budovy. Během prací byly nečekaně objeveny bohaté malby, které byly v rámci projektu zrestaurované, aby ozdobily unikátní Císařský sál. Opravy zahrnuly kromě výstavních prostor také střechu a půdu, díky čemuž vzniklo nové patro pro kanceláře a laboratoře. Také se zde nachází knihovna se studovnou. Muzeum je nyní plně bezbariérové díky novému výtahu. Prostorné atrium má sloužit obyvatelům jako klidová zóna v centru města a bude volně přístupné.

 

Nové zázemí má v budově obecně prospěšná společnost Collegium Bohemicum, která pečuje o česko-německé vztahy a připravuje v muzeu svou stálou expozici věnovanou tomuto tématu.

 

Hned po otevření muzeum nabízí tři hlavní expozice. Antický sen se věnuje antickému sochařství, další představí slavné ústecké značky, město a jeho okolí přiblíží výstava Krajinou netušených krás. Na návštěvníky čekají i další menší výstavy.

 

Připravila:

Bc. Alena Tichá

oddělení tiskových informací

Kancelář hejtmana Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

Tel.: 475 657 741, 734 412 962

ticha.a@kr-ustecky.cz,

www.kr-ustecky.cz

 

01
Slavnostní otevření muzea bylo zahájeno příjezdem císaře Františka Josefa I. do atria muzea...

02
...za doprovodu kapely.

03

Slavnostní chvíli obohatily ženy a dívky v dobových kostýmech.

04
Slavnostního přestřižení pásky se ujali (zleva): ředitel ústeckého muzea Gustav Krov, radní Jana Ryšánková, bývalý ústecký primátor Jan Kubata, císař František Josef I., za ROP Severozápad Jiří Šulc a náměstek ústeckého primátora Jan Řeřicha.

05
Jana Ryšánková přebírá císařský řád.

06
Slavnostního otevření se zúčastnily stovky návštěvníků. Nejvíce obdivovali Císařský sál.

07
Strop Císařského sálu

01
Pohled do sálu

01
Radní při svém projevu

01

01

01
Jedna z prvních expozic

01
Budova muzea zvenku

01

 
Zodpovídá: Mgr. Alena Tichá
Vytvořeno / změněno: 30.6.2011 / 30.6.2011
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém