Orientační nabídka


 

Krajské NE! ke zvažovanému zrušení lounské léčebny

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
DPL
V bývalém hotelu Graf v Lounech má od Ústeckého kraje pronájem Dětská psychiatrická léčebna, p.o. Ministerstva zdravotnictví ČR. Je tu už od roku 1996 a teď se zdá, že v rámci restrukturalizace podobných zařízení by se mohla přestěhovat jinam nebo se sloučit s podobným zařízením v krajích na jih od Loun…
 

 
 

Tisková zpráva z 5. března 2009

Ministerstvo zdravotnictví ČR hledá úspory na všech stranách a tak se mimo jiné objevil na stolech jeho úředníků návrh na zrušení Dětské psychiatrické léčebny v Lounech, respektive její možné sloučení s některým z větších zdravotnických zařízení v jiných krajích se shodnými službami. Při své návštěvě DPL v Lounech se s celou „kauzou“ seznámil také náměstek a zástupce hejtmanky Ústeckého kraje Pavel Kouda spolu s vedoucím odboru  sociálních věcí a zdravotnictví krajského úřadu Petrem Severou. Jak oběma řekla ředitelka této příspěvkové organizace ministerstva zdravotnictví Ivana Schejbalová, v současné době je v léčebně na rozhraní Loun a Černčic asi padesát pacientů ve „věku“ od 5 do 15 let, a to většinou z regionu Ústeckého kraje. Ročně tu projde léčením přibližně  280 malých a mladých pacientů z našich okresů, ale asi desetina také z blízkých okresů  Středočeského kraje a dokonce, to však zcela výjimečně, až z Liberecka.

Zrušení, ale také pouhé přestěhování léčebny nebo jednotlivých pacientů jinam (ve stádiu úvah je například léčebna až v Dobřanech na Plzeňsku nebo v Opařanech u Tábora) by přineslo ohromné problémy třeba rodinám hospitalizovaných dětí, poněvadž k jejich léčbě je úzká a velice častá spolupráce rodičů výslovně nezbytná. A rozhodně nelze pominout ani možné zrušení pěti desítek míst zdejších zaměstnanců,  odborníků a dalšího personálu.

            „Ústecký kraj se rozhodně nehodlá smířit s tím, aby ministerstvo tuhle léčebnu, jedinou v našem regionu, zrušilo,“ říká Pavel Kouda. „I když to není organizace Ústeckého kraje, budeme o její další existenci bojovat. Dohodli jsme se, že budeme jednat s příslušnými úředníky rezortu zdravotnictví  v Praze a seznámíme se také se situací v podobných léčebnách, třeba ve Velké Bíteši, jež má také ´padnout´. Ony ekonomické důvody, jak tvrdí Praha, asi nebudou tak závažné, poněvadž lounská léčebna má každý rok vyrovnaný rozpočet a náklady na její činnost  pokrývají platby od zdravotních pojišťoven. Dokonce zřizovatel léčebny na její provoz nic nedává…“

            Lounská léčebna sídlí v jednom ze tří panelových křídel bývalého hotelu Graf, jenž je pouhou shodou okolností v majetku Ústeckého kraje. Mladým pacientů s pedopsychiatrickými diagnózami, hyperkinetickými poruchami a, bohužel,  s drogovou závislostí tu je k ruce i škola, která je příspěvkovou organizací Ústeckého kraje. Umístění v DPL je alternativní ústavní výchovou a pro zachování lounské psychiatrické léčebny mluví rovněž fakt, že je i ambulancí pro velkou spádovou oblast.

            „Neříkám, že umístění léčebny je ideální, ale možností k tomu, aby byla zachována, je dost. Nyní budeme vše mapovat a v dubnu budeme vědět více. Znovu říkám: nehodláme se s pouhým ústním (!) sdělením, že v Lounech se DPL zruší, hned tak lehce smířit.“ Závěrečná slova náměstka a zástupce hejtmany Ústeckého kraje Pavla Koudy.

 

Připravil Zbyněk Šebesta,

oddělení tiskových informací,

kancelář hejtmana Ústeckého kraje,

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

Tel.: 475 657 742, sebesta.z@kr-ustecky.cz

www.kr-ustecky.cz

P. Kouda a I. Schejbalová
Pavel Kouda a Ivana Schejbalová diskutují o budoucnosti lounské dětské psychiatrické léčebny

V DPL
Zleva: Pavel Kouda, Ivana Schejbalová, primář DPL Jiří Klazar, ekonomka léčebny Jana Příhodová a Petr Severa

V hotelu Graf...
V tomto křídle bývalého hotelu Graf je v pronájmu Dětská psychiatrická léčebna Louny

DPL a škola
Vedle léčebny ve správě ministerstva tu sídlí i ZŠ, příspěvková organizace Ústeckého kraje

 

 

 

 

 
Zodpovídá: Mgr. Zbyněk Šebesta
Vytvořeno / změněno: 5.3.2009 / 5.3.2009 | Zveřejnit od-do: 5.3.2009-4.4.2009
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém