Orientační nabídka


 

Krajské setkání Svazu měst a obcí ČR

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Logo SMO ČR
Už páté krajské setkání Svazu měst a obcí (letos již byla na jižní Moravě, Pardubicku, Královéhradecku a Plzeňsku) se uskutečnilo v Ústeckém kraji. SMO sdružuje 40 % měst a obcí ČR v nichž žije více než 75 % obyvatelstva. Další, již XI. Sněm SMO se chystá na konec května do Karlových Varů.
 

 
 

Tisková zpráva ze 3. března 2009

O zásadních problémech v legislativě, financování obcí, o zahraniční spolupráci a prioritách na léta 2009 – 2011 jednali dnes, v úterý 3. března, na krajském úřadu Ústeckého kraje představitelé Svazu měst a obcí České republiky (SMO ČR), který tu zastupovalo několik desítek starostů a primátorů z Ústeckého kraje sdružených ve SMO. Tradiční krajské setkání pozdravila hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová,  Vládu ČR tu reprezentoval její místopředseda a ministr pro evropské záležitosti Alexandr Vondra a za SMO byl přítomen jeho výkonný místopředseda Jaromír Jech. Delegáti se rovněž seznámili s elektronickými úkony v eGovernmentu, s problematikou odpadového hospodářství a projekty z oblasti vodohospodářství nebo s chystaným XI. Sněmem Svazu měst a obcí ČR.

 

Hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová  ve svém úvodním slovu přivítala fakt, že v dnešní obtížné době budou představitelé samospráv z nejvýznamnějších měst a obcí našeho kraje jednat o hlavních a aktuálních úkolech. „Jistě se mnou budete souhlasit, že zásadním problémem dneška je hospodářská recese, která by zejména náš dlouhodobě strukturálně postižený region mohla poznamenat více než jiné,“ řekla představitelka kraje. „Hospodářská recese znamená především nezaměstnanost… Ta s sebou nese větší finanční nároky na obecní pokladny, snížení koupěschopnosti obyvatel a s tím spojenou nižší prosperitu služeb a také nárůst kriminality. Nová krajská samospráva prakticky už od začátku svého působení připravuje kroky, které by mohly dopad recese zmírnit.“ V této souvislosti uvedla Jana Vaňhová mezi jiným nutnost rychlého odstartování všech krajských zakázek, které by mohly podpořit zaměstnanost ve stavebnictví, realizaci evropských projektů podporovaných dotačními penězi Evropské unie i rychlejší rozvoj  cestovního ruchu. Ten má velké možnosti a turistická atraktivita kraje by měla přinést další stovky pracovních příležitostí.  

 

řed delegáty Krajského setkání Svazu měst a obcí předstoupil také místopředseda českého kabinetu Alexandr Vondra. Analyzoval celosvětovou ekonomickou krizi:  Nejsme ještě u dna…,“ řekl. Světová a evropská ekonomická krize je jakýmsi testem, který prověří evropskou integraci a bude muset udržet evropskou jednotu. To je i posláním předsednictví České republiky v Radě Evropské unie. Alexandr Vondra zmínil též nutnost diverzifikace činností například v přepravních cestách nebo získávání nových zdrojů energie a potřebu znovuotevření úvěrových kanálů od bankovního sektoru.

  

Připravil Zbyněk Šebesta,

oddělení tiskových informací,

kancelář hejtmana Ústeckého kraje,

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

Tel.: 475 657 742, sebesta.z@kr-ustecky.cz

www.kr-ustecky.cz

Jana Vaňová na setkání SMO
Hovoří hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová

SMO

Alexandr Vondra
Alexandr Vondra hovořil před delegáty krajského setkání SMO mj. o úkolech i úspěších českého předsednictví v Radě Evropské unie

V konferenčním sálu KÚÚK

Účastníci setkání

 

 

 

 

 

 
Zodpovídá: Mgr. Zbyněk Šebesta
Vytvořeno / změněno: 3.3.2009 / 3.3.2009 | Zveřejnit od-do: 3.3.2009-2.4.2009
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém