Orientační nabídka


 

Krajský úřad ctí právo na ochranu osobních údajů

znak
Krajský úřad Ústeckého kraje se nemůže ztotožnit se stanoviskem veřejného ochránce práv k neposkytnutí informací o výši platu a odměn. Předně je třeba konstatovat, že krajský úřad nemohl pochybit tím, že nezveřejnil platy, jelikož v této věci vystupoval jako odvolací správní orgán. Věc samotná se týkala Magistrátu města Děčín.
Tisková zpráva ze dne 23. srpna 2013
 

 
 

Krajský úřad se svým postojem nedopustil protiprávního jednání, jak je uvedeno v tiskové zprávě ČTK, která informovala o zprávě Kanceláře veřejného ochránce práv. Závěrečná zpráva ombudsmana je vyjádřením jednoho z možných názorů na věc. O protiprávním jednání lze hovořit pouze na podkladě pravomocného rozhodnutí soudu.

Podle našeho názoru lze při poskytování informací o platech úředníků dle stávající právní úpravy postupovat pouze v rámci pravidla, kdy poskytnout takové informace není samoúčelné. Informace o platu  má mít vypovídací vlastnost o veřejné anebo úřední činnosti úředníka, nebo o jeho funkčním nebo pracovním zařazení. Krajský úřad zastává názor, že poskytnutí informace o platu úředníka přípustné pouze v tomto případě a dále tehdy, pokud by bylo zjištěno, že veřejný zájem na poskytnutí informace převažuje právo na ochranu osobních údajů. K takovému posouzení vždy krajský úřad provádí test proporcionality. Bylo tomu tak i v případě žádosti o poskytnutí údajů o platech některých úředníků Magistrátu města Děčín, který řešil krajský úřad jako odvolací správní orgán.  

V těchto názorech není Krajský úřad Ústeckého kraje osamocen. Vychází z legálního výkladu platné právní úpravy.

Krajský úřad Ústeckého kraje důsledně dbá na ochranu práv občanů. Poskytování informací dle zákona č. 106/1999 Sb. má sloužit ke kontrole výkonu veřejné správy, nikoli k ukojení „zvědavosti“ či řešení osobních sporů, jak se v podobných případech často stává.

Kontakt:

Mgr. Magdalena Hanáčková, tisková mluvčí

odbor kanceláře hejtmana Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

Tel.:   +420 475 657 726

Mob.:+420 737 203 666

Mail:   hanackova.m@kr-ustecky.cz

 
Zodpovídá: Mgr. Magdalena Hanáčková
Vytvořeno / změněno: 23.8.2013 / 23.8.2013
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém