Orientační nabídka


 

Krajský úřad odpověděl na petici k ostravským kalům

znak
Krajský úřad Ústeckého kraje odpověděl na petici proti dovozu a spalování ostravských kalů v čížkovické cementárně. Úřad ve svém vyjádření opětovně zopakoval, že při vydávání všech svých rozhodnutí postupoval v souladu s legislativou České republiky. Neměl a nemá žádné zákonné nástroje k zastavení dovozu ostravských kalů na území Ústeckého kraje a jejich spalování v cementárně Lafarge Cement v Čížkovicích. Vydanou 20. změna integrovaného povolení pro skládku společnosti CELIO nyní posuzuje Ministerstvo životní prostředí ČR (MŽP). Krajský úřad Ústeckého kraje rovněž předal ministerstvu podnět k prošetření integrovaného povolení pro společnost Lafarge Cement.
 

 
 

Tisková zpráva z 14. prosince 2011

 

„Iniciátor petice Libor Pisklák byl pozván k vystoupení na tiskové konferenci, kterou k ostravským kalům uspořádal Ústecký kraj dne 1. prosince 2011. Nakonec ovšem nepřišel. Pokud se stále skutečně zajímá o problematiku ostravských kalů a jde mu stejně jako mně o vyřešení současné situace, moje dveře jsou mu stále otevřené,“ uvedl Arno Fišera, náměstek hejtmanky Ústeckého kraje.

 

Rada Ústeckého kraje letos v srpnu nesouhlasila a striktně odmítla záměr přepravit na území Ústeckého kraje upravené kaly z lagun Ostramo za účelem jejich skladování v zařízení CELIO a následného spálení společností Lafarge Cement v Čížkovicích. Obdobně před rokem odmítla udělit souhlas a povolením spalovací zkoušky pro směs uhlí a certifikovaného výrobku Geobal 3 v Teplárně Komořany.

 

Odbor životního prostředí Krajského úřadu Ústeckého kraje v rámci správního řízení o změně integrovaného povolení společnosti CELIO a.s. využil všech zákonných možností a povolil změnu při skladování Geobalu 4 s tím, že na základě požadavku Rady Ústeckého kraje stanovil velmi přísné podmínky pro skladování, jakost i klasifikaci přepravovaného odpadu. Krajský úřad rozhoduje podle zákona, nikoli podle pocitů úředníků či přání politiků. Při vydání souhlasu se změnou integrovaného povolení úřad respektoval podmínky dané zákonem. Je třeba jasně říci, že pokud by v takovém případě úřad změnu nevydal, postupoval by nezákonně. Odbor se v rámci tohoto integrovaného povolení nezabýval dovozem odpadu ani jeho spalováním v čížkovické cementárně.

 

 
Zodpovídá: Mgr. Magdalena Hanáčková
Vytvořeno / změněno: 14.12.2011 / 14.12.2011
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém