Orientační nabídka


 

Krajští zemědělci mají veřejnému stravování co nabídnout

V prostorách Krajského úřadu Ústeckého kraje se uskutečnilo setkání Tematické pracovní skupiny „Uplatnění lokálních potravin ve veřejném stravování“ (TPS). Akce se konala v rámci aktivit Celostátní sítě pro venkov a těšila se zájmu aktérů z celého kraje.
Tisková zpráva ze dne 10. dubna 2025
Zemědělci
 

 
 
Cílem setkání bylo otevřít praktickou diskusi nad možnostmi většího zapojení lokálních zemědělců a producentů potravin do školních jídelen a dalších zařízení veřejného stravování. Aby se však mohli stát plnohodnotnými partnery školních jídelen, je třeba nastavit jednodušší pravidla, snížit administrativní zátěž a vytvořit prostor pro flexibilní formy spolupráce i za pomoci kraje a státu či ve spolupráci s Místními akčními skupinami.

Na setkání zazněly konkrétní zkušenosti z terénu, návrhy na zjednodušení spolupráce i výzvy, kterým čelí jak dodavatelé, tak provozovatelé stravovacích zařízení i samotné kuchařky.

Za Ústecký kraj uvítal přítomné náměstek hejtmana za životní prostředí, zemědělství a rozvoj venkova Tomáš Kirbs a předseda výboru pro zemědělství a rozvoj venkova Zdeněk Plecitý, kteří vyjádřili podporu aktivitám vedoucím k posílení regionálního potravinového řetězce a zapojení lokálních zemědělců a potravinářů do systému veřejného stravování.

Účastníky také přivítal předseda pracovní skupiny Jan Moudrý, který představil klíčové výstupy skupiny a podpořil myšlenku udržitelného, odpovědného a regionálně ukotveného stravování.
Dalším bodem programu bylo vystoupení Heleny Staškové, členky týmu Národní strategie veřejného zadávání, která účastníkům přehledně a srozumitelně představila dokument Minimální standardy odpovědného veřejného zadávání. Ten je jedním z nástrojů, jak nastavit férovější, transparentnější a zároveň dostupné podmínky pro zapojení lokálních producentů do veřejného stravování.

Na úřadě se konalo setkání Tematické pracovní skupiny

Prezentace Lenky Hollerové z Městského úřadu Jičín, která představila konkrétní kroky města na cestě k odpovědnému a udržitelnému stravování ve školních jídelnách

Prezentace Lenky Hollerové z Městského úřadu Jičín, která představila konkrétní kroky města na cestě k odpovědnému a udržitelnému stravování ve školních jídelnách
Na úřadě se konalo setkání Tematické pracovní skupiny

 

 

 
Zodpovídá: Bc. Vít Hnízdil
Vytvořeno / změněno: 10.4.2025 / 10.4.2025 | Zveřejnit od: 10.4.2025
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém