Orientační nabídka


 

Krásný Dvůr: Hejtman uctil památku padlých a setkal se s volyňskými Čechy

foto
Při příležitosti každoročního setkání volyňských Čechů v Krásném Dvoře se uskutečnil pietní akt k připomínce konce druhé světové války a obětí, které si tento vojenský konflikt vyžádal. Společně zavzpomínat přijel také hejtman Oldřich Bubeníček. Památník prošel v loňském roce kompletní rekonstrukcí. Ústecký kraj přispěl na revitalizaci okolí památníku z Fondu ÚK částkou ve výši 60 tisíc korun.
 

 
 

Na úvod setkání proběhla ekumenická bohoslužba v Kostele Jména Panny Marie a poté proběhlo samotné uctění památky za padlé ve válce. „Myslím si, že vedení obce Krásný Dvůr i všichni občané si zaslouží velké poděkovaní za to, s jakou pietou dokáží vzpomínat na ty, kteří se zasadili o naši svobodu i za cenu nejvyšší – položení vlastního života,“ ocenil důstojnou připomínku hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček. „Jsem velmi rád, že mohu dnes před vámi stát u opraveného památníku, které by nebylo možné bez účasti jak obce, tak Ústeckého kraje,“ neskrýval radost starosta Krásného Dvora Zuliko Vychytil. „Je důležité nebát se nahlas hovořit o hrůzách války, seznamovat s historií mladou generaci a přát jí, aby se nikdy s žádnou válkou nesetkala,“ dodal starosta Vychytil. Na závěr vzpomínkového setkání promluvil předseda Českého svazu bojovníků za svobodu Jaroslav Vodička, který je také potomkem volyňských Čechů.

 

Společné setkání téměř 80 volyňských Čechů, potomků a přátel hlásících se hrdě k odkazu svých předků se přesunulo do tamní základní školy. Řada z nich neskrývala dojetí z opětovného shledání. Historie volyňských Čechů sahá až do 19. století, kdy odešli za půdou a lepšími podmínkami do carského Ruska, avšak ani zde, jak se později ukázalo, se jim nežilo lépe, tak se postupně začali vracet do rodné země. Na počátku 90. let minulého století je tehdejší Československo vyzvalo k návratu.

 

Součástí návštěvy hejtmana Oldřicha Bubeníčka s rodinou byla také prohlídka barokního zámku Krásný Dvůr, jehož krásu ocenil nejeden z filmařů. Prostory zámku a jeho okolí se objevily ve filmu Jak básníkům chutná život, O víle Arnoštce, Konec starých časů nebo Řád saténových mašlí. Více o zámku zde https://www.krasny-dvur.cz/


foto
Zprava hejtman Oldřich Bubeníček a starosta Krásného Dvora Zuliko Vychytil a místostarostka Lea Jandová

foto
Ekumenická bohoslužba. Zleva předseda Českého svazu bojovníků za svobodu Jaroslav Vodička, hejtman Oldřich Bubeníček s chotí a vnoučaty

foto
Pietní akt na počest padlých za druhé světové války

foto

foto

foto
Pravoslavný farář Vladislav Čejka posvětil zrekonstruovaný památník

foto
Hejtman Oldřich Bubeníček ocenil důstojnou připomínku za oběti války

foto

foto
Starosta Zuliko Vychytil seznámil hejtmana Oldřicha Bubeníčka s průběhem rekonstrukce památníku v Krásném Dvoře

foto
Prohlídka barokního zámku Krásný Dvůr

foto
Podpis do návštěvní knihy

foto
Závěrečná projížďka kočárem s koňským spřežením

 

 



 

 



 

 

 


 
Zodpovídá: Mgr. Markéta Voleníková
Vytvořeno / změněno: 9.5.2016 / 9.5.2016
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém