Orientační nabídka


 

Krizi ve zdravotnictví pomůže řešit armáda, říká Bezpečnstní rada státu

11
Členové Bezpečnostní rady státu jednali dnes s hejtmany o odchodech lékařů a situaci zdravotnictví v krajích. Krizi ve zdravotnictví pomůže řešit armáda, rozhodli. Vláda zkoordinuje postup s nemocnicemi a hejtmany, odborům neustoupí. Jednání se zúčastnila i hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová.
Tisková zpráva iDNES z 8. února 2011 15:02, aktualizováno 17:53, zdroj iDNES
 

 
 

 "Vláda a ministerstvo zdravotnictví se cítí připraveni na možnou krizovou situaci," uvedl po poradě Bezpečnostní rady státu s hejtmany ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) s tím, že prázdninový, tedy omezený provoz, je možné udržet v nemocnicích dva měsíce.

"Shodli jsme se, že nejlepším řešením situace by bylo, kdyby byla lůžková péče zajištěna v plném rozsahu i po 1. březnu, nicméně i vláda musí být připravena na to, že dojde k krizovému scénáři," konstatoval premiér Petr Nečas (ODS).

Krizový scénář by mimo jiné znamenal, že stát využije kapacit armády. Pokud by na začátku března nastal nedostatek lékařů v nemocnicích, pomohli by ho řešit vojenské nemocnice a armádní lékaři. S převozem akutních pacientů by pomáhaly armádní vrtulníky a auta

"Armáda má k dispozici své odborníky a technické kapacity, které mohou sloužit k převozu pacientů," dodal Nečas s tím, že například na výstavbu polních nemocnic ale s největší pravděpodobností nedojde.

Nečas chce, aby kvůil tomu do jednání vstoupil ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). Vondra to již přislíbil a potvrdil, že armáda je na krizové kroky připravena.

Sociálnědemokratičtí hejtmani ale upozorňují na rizika takového plánu. Podle nich  je ze stovek armádních expertů jen 230 lékařů a ti většinou nemají specializaci v oboru gynekologie, chirurgie nebo neonatologie. Právě takové profese po protestních výpovědích nemocničních lékařů mohou v březnu v ČR chybět nejvíce.

 "Krizový plán není tvořen na odchody pracovníků jedné profese, ale na živelné pohromy. Krizový stav proto není schopen nic vyřešit," upozornil středočeský hejtman David Rath.

Po armádě by ale stát sáhl až v případě vyhlášení krizového stavu. O tom budou rozhodovat kraje.

 

Zda krizový stav nastane, zatím není jasné. Vláda i ministrestvo zdravotnictví pokračují v jednáních.

Ve středu se krizí ve zdravotnictví bude zabývat vláda, stát poté chce jednat s řediteli fakultních nemocnic nebo zdravotnickou záchrannou službou. V pondělí 14. února se sejde Bezpečnostní rada státu.

Nečas také upřesnil, že vláda bude kraje žádat, aby vyplnily dotazník. V něm popíší plány ohledně zajištění akutní péče a také uvedou to, co nebudou moci zajistit. Všechny argumenty musí být doloženy konkrétními údaji a pravidelnou aktualizací personálního zajištění nemocnic.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger dodal, že ministerstvo vypracovalo interní plán, který rozebírá právní stránku věci a definuje, kdo zodpovídá za celou situaci, kdo vyhlašuje stav nouze či kdo bude za co zodpovídat.

Hejtmani už se podle něj zavázali, že ministerstvo bude koordinovat činnost dispečinků záchranek tak, aby byly informované, kde jsou k dispozici volná nemocniční lůžka.

"Ve středu mám schůzku s řediteli fakultních nemocnic, kde dostanou jasný pokyn, jak se mají chovat. Tentýž pokyn bude vydán hejtmany pro jejich nemocnice," doplnil ministr.

Dodal, že nemalou roli budou hrát také zdravotní pojišťovny a že je potřeba, aby se zdravotnická zařízení připravila na větší flexibilitu zdravotní péče. To znamená, že nemocnice musí uvolnit lůžka pro akutní případy a pokud lékaři svolí, stát je bude mezi nemocnicemi přesouvat.

 

Členové bezpečnostní rady státu

Petr Nečas, premiér
Karel Schwarzenberg, místopředseda vlády, ministr zahraničních věcí
Radek John, místopředseda vlády, ministr vnitra
Leoš Heger, ministr zdravotnictví
Vít Bárta, ministr dopravy
Martin Kocourek, ministr průmyslu a obchodu
Miroslav Kalousek, ministr financí
Alexandr Vondra, ministr obrany
Miroslav Singer, guvernér České národní banky
Ladislav Zabo, předseda Správy státních hmotných rezerv
Lubomír Poul, vedoucí Úřadu vlády ČR

 

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/krizi-ve-zdravotnictvi-pomuze-resit-armada-feb-/domaci.asp?c=A110208_143050_domaci_hv

 


 

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 8.2.2011 / 8.2.2011
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém