Orientační nabídka


 

Krizový štáb Ústeckého kraje opět řešil následky povodní na Děčínsku

Krizový štáb Ústeckého kraje se dnes opět sešel, aby zhodnotil průběh záchranných prací v obcích postižených víkendovými povodněmi na Děčínsku a navrhl další postup při obnově škod na majetku občanů, obcí i kraje. Odhad škod se pohybuje v řádu desítek milionů korun, jen v případě silnic II. a III. třídy činí předpokládané náklady na opravu 112 milionů Kč.
 

 
 

Krizový štáb Ústeckého kraje se dnes (7.7.) opět sešel, aby zhodnotil průběh záchranných prací v obcích postižených víkendovými povodněmi na Děčínsku a navrhl další postup při obnově škod na majetku občanů, obcí i kraje. Odhad škod se pohybuje v řádu desítek milionů korun, jen v případě silnic II. a III. třídy činí předpokládané náklady na opravu 112 milionů Kč.

 

„Vyhlášený stav nebezpečí, který na Děčínsku bude platit až do pondělí 13. července 2009, nám umožňuje požádat Vládu ČR a Ministerstvo financí ČR o finanční a materiální pomoc při odstraňování povodňových škod,“ uvedla hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová. „Musím ocenit operativní a profesionální výkon všech složek integrovaného záchranného systému, ukázněný přístup postižených občanů i spontánní pomoc občanů Ústeckého kraje. Naopak jsem nezaznamenala žádné organizační, technické či personální nedostatky, které by mohly jakýmkoli způsobem ohrozit průběh záchranných prací,“ doplnila Jana Vaňhová.

 

Obce zasažené záplavami se potýkají zejména s nedostatkem vysoušečů. „Zhruba 150  jsme obcím zajistili z vlastních zdrojů, osmdesátku zapůjčil Ústecký kraj, další nám poskytly obce, které povodně nepostihly,“ uvedl primátor Děčína Vladislav Raška. Hasičský záchranný sbor proto slíbil Děčínsku zapůjčit další stovku vysoušečů. Dalším závažným problémem, jak konstatoval krizový štáb, je kontaminace studní. V obcích postižených povodněmi je proto voda ze studní až do jejího vyčištění  prohlášena za užitkovou.

 

Ústecký kraj zřídil v souvislosti s povodní pro starosty obcí a občany kraje informační službu, která bude na telefonním čísle 475 657 757 zodpovídat jejich případné dotazy. Využít mohou také elektronickou adresu povodne@kr-ustecky.cz .

S ohledem na nelehkou situaci postižených občanů a velké materiální škody bude Krajský úřad Ústeckého kraje důrazně postupovat proti těm, kteří budou zpochybňovat fungování krizových mechanismů kraje, či šířit poplašné zprávy.

 

Připravilo: Oddělení tiskových informací

kancelář hejtmanky Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 726

 

 
Zodpovídá: Mgr. Veronika Kindlová
Vytvořeno / změněno: 8.7.2009 / 8.7.2009
 

Kontext

Umístění: Složky dokumentů > Média - OMK
 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém