Orientační nabídka


 

Kůrovcový kalamitní štáb opět řešil situaci v lesích Ústeckého kraje. Ta se postupně zlepšuje, ale vyhráno není

Tento týden opět zasedal na Krajském úřadě Ústeckého kraje Kůrovcový kalamitní štáb. Jednalo se v pořadí již o čtvrté zasedání, první v letošním roce. Zasedání se zúčastnili všichni jeho členové včetně stálých hostů.
Tisková zpráva ze dne 18. května 2022
Setkání kůrovcového kalamitního štábu
 

 
 
Na úvod setkání shrnuli účastníci jednání vývoj kůrovcové kalamity v kraji během loňského roku a přidali své predikce do roku letošního. Štáb se shodl, že vzhledem k současnému teplému počasí se dá počátek rojení kůrovce očekávat v řádech dnů, maximálně několika málo týdnů.

„Stále nejhorší situace je na severu kraje v okrese Děčín a v navazujícím okrese Česká Lípa. Na Chomutovsku se pak nachází lokální ohniska výskytu lýkožrouta, kde se v důsledku komplikovaných majetkových vztahů nebo nedůslednosti hospodářů nedaří škůdce dostat po kontrolu. Tato lokální ohniska pak komplikují práci poctivým lesním hospodářům v okolí,“ shrnula současný stav Lubomíra Mejstříková, náměstkyně hejtmana pro oblast životního prostředí.

Statistiky prezentované během jednání štábu jasně ukazují, že je kůrovcová kalamita v Ústeckém kraji na ústupu. Přesto je třeba zdůraznit, že i přes snížení počtu kůrovcem zasažených ploch i množství vytěženého kůrovcového dřeva jsou čísla stále vysoká. A to s ohledem na fakt, že Ústecký kraj má obecně poměr lesních ploch osázených smrkem nízký.

Během jednání byla prodiskutována i další témata, jako vliv sucha na obnovu lesů, možnosti prevence vzniku požárů v lesích na území kraje nebo připravované legislativní změny ze strany Ministerstva zemědělství v oblasti myslivosti. Náměstkyně Mejstříková také účastníkům poskytnuta informace týkající se probíhajících jednání o vzniku CHKO Krušné hory.

Společná diskuze nad kůrovcovou kalamitou v Ústeckém kraji
Společná diskuze nad kůrovcovou situací v Ústeckém kraji

Členové štábu si předávají zkušenosti z praxe
Členové štábu si předávají zkušenosti z praxe

Náměstkyně Lubomíra Mejstříková (vlevo) naslouchá účastníkům jednání
Náměstkyně Lubomíra Mejstříková (vlevo) naslouchá účastníkům jednání
 

 

 


 
Zodpovídá: Mgr.et Bc. Ondřej Nitsch
Vytvořeno / změněno: 18.5.2023 / 18.5.2023
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém