Orientační nabídka


 

Labe aréna Ústeckého kraje otevírá Sportovní družiny

v
S novým školním rokem ve Štětí startuje i nový projekt, která má ambice rozhýbat děti a vzbudit v nich zájem o sport a aktivní životní styl. Dlouho připravovaný projekt Sportovních družin, který je myšlenkou sportovních manažerů Labe arény Ústeckého kraje, se rozjede od 15. září. Jako první Sportovní družiny vyzkouší žáci prvního stupně štětské Základní školy Ostrovní. Do konce měsíce ji bude následovat litoměřická ZŠ Havlíčkova, ústecká ZŠ v Brné a následně další školy Ústeckého kraje.
 

 
 

„Sportovní družiny nebudou v žádném případě vypadat jako tradiční hodiny tělesné výchovy, žáci si budou především hrát,” říká Alena Francová, učitelka ze Základní školy Ostrovní. Ředitel ZŠ Ostrovní Václav Hladík dodává: „Výjimečnost sportovních družin spočívá v tom, že budou organizované atraktivním způsobem. Na celé myšlence se mi líbí, že to není propagace jednoho konkrétního sportu, ale jedná se o zábavnou všeobecnou sportovní a pohybovou přípravu. Něčím takovým by mělo v dnešní době projít každé dítě. A já jsem osobně rád, že Sportovní družiny vznikají zrovna na naší škole.“

Systém Sportovních družin bude fungovat tak, že samotný program povedou zkušení tělocvikáři a trenéři ve spolupráci s učiteli po vyučování.

„Pro děti připravíme spoustu rozmanitých stanovišť, mohou si vyzkoušet hned několik zajímavých sportovních disciplín. Budou mít jedinečnou možnost sportovat na mnoha místech – v tělocvičnách, na víceúčelovém hřišti při ZŠ Ostrovní, na dopravním hřišti, v areálu Klubu veslařů nebo přímo v Národním olympijském centru v Račicích. Myslím si, že tento projekt nadchne děti svojí pestrostí a pomůže to i zaměstnaným rodičům, kteří uvítají aktivně prožitý den svých dětí,“ komentuje projekt Sportovní družiny Alena Francová.

S iedou založení Sportovních družin při základních školách přišla olympionička Květa Jeriová-Pecková. „Vycházím ze své osobní zkušenosti. Dvacet let jsem byla učitelkou tělesné výchovy na základní škole, později na gymnáziu. Viděla jsem, že tělesná zdatnost dětí klesá, objevují se různá zdravotní omezení. Řada mladých lidí má vadné držení těla a s nimi přicházejí ruku v ruce různé zdravotní problémy. Sportovní družiny dětem umožní trávit svůj čas aktivněji a přivedou více mladých lidí ke sportu,“ věří Květa Pecková.

Na projektu Sportovních družin je výjimečné i propojení s Labe arénou Ústeckého kraje, do níž spadá veslařský a kanoistický kanál v Račicích a tréninkové centrum na Labi ve Štětí. Labe aréna Ústeckého kraje je jedním ze šesti Národních olympijských centrem  vzniklých z iniciativy Českého olympijského výboru. Cílem takových center je vytvořit špičkové podmínky pro přípravu české reprezentace na straně jedné, zároveň vytvořit podmínky pro realizaci vrcholných mezinárodních sportovních akcí na straně druhé. V Labe aréně Ústeckého kraje by se tak mělo například konat Mistrovství světa v rychlostní kanoistice v roce 2017 a Mistrovství světa ve veslování v roce 2019. Tento systém by měl vrcholový sport také propojit s veřejností. Právě Labe aréna Ústeckého kraje má ze všech Národních olympijských center nejvíc propracované aktivity zaměřené na rozvoj sportování dětí a mládeže, čehož příkladem jsou Sportovní družiny.

V Račicích se připravuje řada úspěšných sportovců a olympioniků. Mezi nimi například trojnásobný mistr světa ve veslování a držitel dvou stříbrných olympijských meadilí Ondřej Synek, mistr světa v rychlostní kanoistice Josef Dostál nebo olympijská vítězka z Londýna Mirka Knapková. „Pokud dětem vytvoříme takové podmínky, které je budou motivovat k pohybu, tak do toho půjdou s nadšením. Jsem přesvědčená, že se nám to ve spolupráci s olympioniky v Račicích a sportovními nadšenci podaří,“ komentuje Sportovní družiny Dagmar Waicová, předsedkyně Výboru pro výchovu, vzdělání a zaměstnanost Zastupitelstva Ústeckého kraje.

 „Naším dlouhodobým cílem je symbióza vrcholového sportu a sportovní výchovy dětí a mládeže. Budeme spolupracovat se základními školami a sportovními kluby z měst na řekách Ústeckého kraje. Postupně tak vznikne Sportregion Labe,“ vysvětluje člen vedení Národního olympijského centra vodních sportů  Michal Kurfirst .

„Chceme, aby Labe aréna Ústeckého kraje ožívala nejen při světových sportovních akcích, ale byla využívána pro co nejširší okruh zájemců o vodní sporty. Proto vítám rozšíření zdejších aktivit do Sportregionu Labe,“ pohotově k tomu dodala radní Ústeckého kraje Jitka Sachetová. „Rada ústeckého kraje přivítala projekt Labe aréna Ústeckého kraje s nadšením. Podporuje aktivity vrcholového sportu  ale velkou podporu dává masovému sportu. Proto se mi líbí záměr zapojit děti a mládež na školách do sportovních aktivit,”  říká radní Ústeckého kraje, Jitka Sachetová a její kolega, radní pro regionální rozvoj, zahraniční vztahy a cestovní ruch Jan Szántó k tomu dodává: „Z pohledu Ústeckého kraje se jedná o významný projekt rozvoje regionu, jehož potenciál se také týká zvýšení cestovního ruchu v kraji, ať už v individuální nebo incentivní turistice. Základ cestovního ruchu je v poskytování kvalitních služeb turistům, což dává prostor pro různorodé podnikatelské aktivity v okolí.“.

Vybudování centra vodních sportů Labe aréna Ústeckého kraje  je společným záměrem Českého olympijského výboru, Českého svazu veslování, Českého svazu kanoistiky, Města Štětí, Města Hoštka, Klubu vodních sportů Štětí a Sportcentra Račice. Labe aréna Ústeckého kraje, která je zařazena do sítě Národních olympijských center, má zajištěné dlouhodobé financování od MŠMT, které v horizontu nejbližších deseti let zajistí investiční prostředky ve výši 300 milionů korun. Do sdruženého financování se zapojí i Ústecký kraj (60 mil. Kč) a město Štětí (33 mil. Kč). Investice Ústeckého kraje by se měla týkat té části rozvoje centra, která bude využívána nejen pro vrcholový sport, ale zároveň pro sportování dětí a mládeže a regionální aktivity.

Projekt Labe aréna patří k aktivitám, kterými Ústecký kraj prokazuje svoji podporu sportu, zejména sportování dětí a mládeže.

Více informací na www.labearena.cz

Připravili:

Zdenka Pecková (+420 602 529 285; peckova.zdenka@gmail.com)

Michal Kurfirst  (+420 777 335 335; michal.kurfirst@labearena.cz)

Národní olympijské centrum vodních sportů, z.s           

 

d

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 2.9.2014 / 2.9.2014
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém