Orientační nabídka


 

Labská stezka – vítáme jaro na kole

1
Deset dní po astronomickém příchodu jara, tedy ve čtvrtek 31. 3. 2011, proběhne slavnostní otevření dalšího úseku Labské cyklostezky.
 

 
 

Tisková zpráva z 16. března 2011

 

Jaro je i začátkem nové turistické sezony, ke které cyklistika neodmyslitelně patří. Ústecký kraj jako investor stavby oficiálně otevře stezku po dopoledním bloku tematických příspěvků probíhajícím v prostorách Krajského úřadu Ústeckého kraje. Ve 12.00 hodin se uskuteční slavnostní přestřižení pásky, a to u přívozu ve Velkém Březně, poté se zájemci z řad příznivců cykloturistiky mohou zúčastnit první jízdy po novém úseku a pro ty, kteří vydrží, bude přichystáno malé občerstvení v restauraci Tivoli.

 

 Otevíraný úsek vede z Valtířova přes Velké Březno do Přerova. Výstavba řeší zejména jeden z nebezpečných úseků, kde cyklisté před výstavbou cyklostezky museli využívat silnici č. 261 vedoucí v těsné blízkosti řeky a železnice. Součástí stavby byl také úsek mezi Litoměřicemi a Třebouticemi.

Financování výstavby stezky bylo z velké části zajištěno z Regionálního operačního programu Severozápad, spoluúčast a další náklady hradil Ústecký kraj.

 

Údaje o budování Labské stezky:

Celková délka cyklostezky na území Ústeckého kaje (Dolní Žleb – hranice kraje) činí 96,5 km, přičemž v požadovaných parametrech je dokončeno přibližně 57 km. Zbývající část cyklotrasy nemá zatím požadované parametry a je připravována pro realizaci ve třech základních etapách:

ETAPA 1 – otevíraný úsek

§         úsek Přerov – Velké Březno – Valtířov

§         úsek Litoměřice – Třeboutice

ETAPA 2

§         úsek Děčín – Přerov

ETAPA 3

§         nedokončené úseky na území okresu Litoměřice

 

První etapa, která byla dne 27. 4. 2009 schválena Regionální radou Regionu NUTS II Severozápad k realizaci, se zaměřila především na budování úseků s nejvyšší úrovní připravenosti, tj. Přerov – Malé Březno – Velké Březno, parkoviště Svádov a úsek na k.ú. Třeboutice.  Nedílnou součástí I. etapy byly i další činnosti jako budování partnerství s obcemi na trase, propagace stezky, koordinace a řízení projektu.

„Samospráva Ústeckého kraje si včas uvědomila, že úseky cyklostezek mezi velkými městy nezvládnou v žádném případě malé obce a musí přijít investor v podobě kraje. Jsem rád, že jsem o tom své kolegy před čtyřmi lety přesvědčil,“ říká Radek Vonka, radní Ústeckého kraje pro oblast regionálního rozvoje a cestovního ruchu.

 

Celkové náklady zrealizovaného projektu jsou 72 mil Kč vč. DPH. Podíl fondů Evropské unie na financování je 85%, státní rozpočet přispívá 7,5% a spoluúčast ve výši 7,5% (tj. 5,4 mil Kč) zajistil Ústecký kraj. Projekt končí v březnu 2011.
Partneři projektu jsou: Obec Křešice, Obec Malé Březno, Obec Velké Březno, Statutární město Ústí nad Labem a Nadace Partnerství.

 

Ústecký kraj je nositelem projektu a tedy žadatelem, koordinátorem a investorem stavby. Projekt připravil a realizuje Odbor regionálního rozvoje Krajského úřadu Ústeckého kraje.

„Labská cyklostezka patří mezi významné evropské trasy. Po dokončení spojí Vídeň s Hamburkem. V Ústeckém kraji ale není jedinou prioritou. Právě budeme do fondů EU podávat vedle 2. Etapy Labské cyklostezky i žádost o finanční podporu cyklostezky podél řeky Ploučnice. V pokročilé fázi je i příprava cyklostezky podél Ohře,“ dodal Radek Vonka.

 

Více informací podá: Ing. Lucie Kuželová, odbor regionálního rozvoje, Krajský úřad Ústeckého kraje

 


 

1

 

 

 
Zodpovídá: Mgr. Magdalena Hanáčková
Vytvořeno / změněno: 16.3.2011 / 16.3.2011 | Účinnost do: 31.3.2012
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém