Orientační nabídka


 

Lavička: Ústecký kraj nebude šetřit na sociální politice

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
 

 
 

Ústecký kraj nebude šetřit na sociální politice 

Tisková zpráva ze dne 16.5.2003

„Menší města a obce se umí o své přestárlé a nemohoucí postarat lépe než velká města. Mají ke svým seniorům nebo postiženým lidem daleko vřelejší vztah. Vždy mě mile překvapí, když malá obec typu Hory Svaté Kateřiny dokáže při svém napjatém rozpočtu zajistit peníze na stavbu pečovatelského domu a zamrzí mě, že takovou snahu nevyvíjejí například Teplice,“ řekl náměstek hejtmana ústeckého kraje Zděnek Lavička při nedávné návštěvě nového domu s pečovatelskou službou, který nechala postavit obec Hora Svaté Kateřiny.

            Ústecký kraj od 1. ledna tohoto roku zabezpečuje rezidenční služby celkem v 10 domovech důchodců, ve 2 domovech - penzionech pro důchodce, v 1 ústavu pro tělesně postižené dospělé a v 16 ústavech pro mentálně postižené občany, s celkovou kapacitou 2 820 míst. „Tato zařízení jsme zdědili po okresních úřadech, se všemi jejich výhodami i nedostatky,“ říká Zděnek Lavička a upřesňuje: „Ústecký kraj je dobře vybaven z hlediska  počtu lůžek  v rezidenčních  sociálních zařízeních na obyvatele, existuje tu vysoký počet stávajících i potencionálních klientů a přínosem jsou komunitní plány v několika  vybraných městech a obcích. Zatím ale převažují nevýhody, je tu  nedostatečně rozvinutá síť ambulantních sociálních služeb včetně domácí péče, pociťujeme deficit lůžkové kapacity sociálních služeb, chybí zařízení pro alkoholiky a toxikomany a kvalitu existujících lůžkových služeb zbytečně zhoršuje nestejná kvalita zázemí, daná různorodostí objektů, jejich stáří a vhodnosti pro daný typ služeb.“

            Nynější i budoucí krajskou sociální politiku detailně popisuje Koncepce rozvoje sociálních služeb Ústeckého kraje (zveřejněna na http://www.kr-ustecky.cz). Podle náměstka hejtmana Zděnka Lavičky by se Ústecký kraj měl stát přinejmenším metodickým orgánem pro všechna sociální zařízení v regionu, bez ohledu na vlastníka. „V současné době končíme s mapováním poskytování sociálních služeb, ať už je poskytují nebo zřizují města, církevní charity nebo jiní. Osobně je navštěvujeme a zjišťujeme výhody a nevýhody, zejména ve financování chodu těchto zařízení a možnostech nových investic. Malá města investovat do zařízení sociálních služeb umí a my se to od nich částečně učíme. Ani Ústecký kraj se investicím do zařízení sociálních služeb nevyhne, do roku 2005 se musíme vyrovnat s tím, že například Ústavy sociální péče v Jiříkově, Lobendavě a Brtníkách potřebují novostavby za celkem 344 milionů korun,“ uzavřel náměstek hejtmana ústeckého kraje Zděnek Lavička.

Podklady: František Janačík, odd. informací a styku s veřejností

Vydala: Mgr. Romana Konečná, tisková mluvčí Ústeckého kraje

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 20.5.2003 / 21.5.2003 | Zveřejnit od-do: 20.5.2003-20.6.2003
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém