Orientační nabídka


 

Lesy ČR připravily čtvrtý ročník akce Týden lesů

11
Ve dnech 9. – 15. května 2011 se v České republice koná již čtvrtý ročník Týdne lesů, který si klade za cíl zviditelnění lesnického sektoru a zvýšení obecného povědomí o lese a jeho významu pro společnost. Pro veřejnost je Týden lesů příležitostí navštívit les společně i s lesníky Lesů ČR, dozvědět se o něm mnoho zajímavého a lépe porozumět principům trvale udržitelného lesního hospodářství. Jedna z takových akcí se uskuteční i v Opárenském údolí.
 

 
 

Letošní ročník Týdne lesů je skutečně výjimečný.  Proběhne totiž v roce, který OSN vyhlásila Mezinárodním rokem lesů.  Ústředním mottem roku je „Lesy pro lidi”. K veřejnosti se dostanou informace vysvětlující vliv lesů na stav klimatu, na kvalitu vody a ovzduší, význam dřeva jako obnovitelné suroviny, význam péče o les a další témata.

K Týdnu lesů i Mezinárodnímu roku lesů se samozřejmě připojuje také státní podnik Lesy České republiky, pro který je práce s mládeží a veřejností jednou ze stěžejních aktivit.

V rámci Týdne lesů podnik organizuje nebo se účastní hned několika zajímavých akcí v Kraji Vysočina, v Libereckém, Plzeňském a Jihomoravském kraji.

V sobotu 14. května pořádají Lesy ČR akci pro veřejnosti v rámci Týdne lesů i v Ústeckém kraji , konkrétně v Opárenském údolí v blízkosti obce Malé Žernoseky na Litoměřicku.

Lesy ČR zde v době od 10 do 14 hodin pořádají tradiční Den s LČR. Na návštěvníky čeká poznávací trasa jarním lesem, jejíž součástí bude povídání o významu lesa nebo poznávání přírodnin. Součástí programu budou také nejrůznější hry a soutěže. Den s Lesy ČR je možné spojit s příjemnou procházkou celým Opárenským údolím.

Kontakty a informace o dalších akcích LČR pro veřejnost v rámci Týdne lesů lze nalézt na www.lesycr.cz, v sekci Turisté a přátelé přírody. Zde je i celoroční kalendář dalších akcí, protože Lesy České republiky neomezují svoje osvětové aktivity jenom na Týden lesů. Dny s Lesy ČR se konají po celý rok a zájemci z řad dětských i dospělých kolektivů si dokonce v rámci lesní pedagogiky mohou domluvit akci ve svém okolí a v termínu, o který mají zájem.

Víte, že...

▪ ... lesů u nás neustále přibývá? V posledních letech asi o 2 000 hektarů ročně.

▪... v roce 2008 se v českých lesích nasbíralo 15 200 tun hub v hodnotě 1,97 miliardy korun?

▪ ... hektar listnatého lesa vyfiltruje z ovzduší 30 – 70 tun jemného polétavého prachu za rok?

▪ ... státní podnik Lesy České republiky vysadil v roce 2010  přibližně 63 milionů nových stromečků? Kdyby se z nich vysázel pruh lesa o šířce 100 metrů, sahal by z Prahy až daleko za Paříž.

 

Připravilo odd. tiskových informací ve spolupráci s LČR

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 9.5.2011 / 9.5.2011
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém