Orientační nabídka


 

Lesy ČR se připojují k šestému ročníku TÝDNE LESŮ

001
Ve dnech 6. až 12. května 2013 se v České republice koná již šestý ročník akce nazvané TÝDEN LESŮ, který si klade za cíl zviditelnění lesnického sektoru a zvýšení obecného povědomí o lese a jeho významu pro společnost. Pro veřejnost je Týden lesů příležitostí navštívit les společně s odbornými pracovníky, dozvědět se mnoho zajímavého a lépe porozumět principům trvale udržitelného lesního hospodářství, které je spojeno s prestižním certifikátem PEFC. Držiteli tohoto certifikátu jsou i Lesy ČR.
Tisková zpráva ze dne 7. května 2013
 

 
 

V průběhu Týdne lesů se k veřejnosti dostávají informace vysvětlující vliv lesů na stav klimatu, na kvalitu vody a ovzduší, význam dřeva jako obnovitelné suroviny, význam péče o les a další témata.

 „K Týdnu lesů se již tradičně připojuje také státní podnik Lesy České republiky, pro který je práce s mládeží a veřejností jednou ze stěžejních aktivit. Těší nás, že obliba Lesy ČR pořádaných akcí se rok od roku těší stále větší oblibě,“ podotýká ekonomický ředitel Lesů ČR Michal Gaube, pověřený současně řízením LČR. „V roce 2012 jsme v celé ČR uspořádali 827 populárně osvětových akcí pro veřejnost, což je o 67 více než v roce 2011. Celkem se událostí zúčastnilo více než 98 tisíc návštěvníků, dětí i dospělých, jejich počet se oproti roku 2011 zvýšil o více než 18 tisíc,“ doplňuje Michal Gaube.

Víte, že...

▪ ... lesů u nás neustále přibývá? V posledních letech asi o 2 000 hektarů ročně, v roce 2011 konkrétně o 2 461 hektar

▪... v roce 2011 se v českých lesích nasbíralo 29 600 tun hub v hodnotě 4,3 miliardy korun?

▪ ... hektar listnatého lesa vyfiltruje z ovzduší 30 – 70 tun jemného polétavého prachu za rok?

▪ ... státní podnik Lesy České republiky vysadil v roce 2012 přibližně 60 milionů nových stromečků? Kdyby se z nich vysázel pruh lesa o šířce 100 metrů, sahal by z Prahy až daleko za Paříž

► Den s Lesy ČR na hradě Rýzmburk, neděle 19. května 2013, 13 – cca 17 hodin, v bezprostřední blízkosti obce Osek u Duchcova, okres Teplice, Ústecký kraj

Na malé i velké návštěvníky události čeká zajímavý program: od 13 do 15 hodin naučně poučná stezka „Lesem – nelesem“, od 15 hodin vystoupení skupiny historického šermu „Rekruti“ a od 16 hodin Hradní diskotéka. Po celou dobu konání bude zároveň probíhat výtvarná dílna „Tvoříme z darů lesa.“ Organizátorem akce jsou Lesy ČR, Lesní správa Litvínov.

 

KONTAKT:
Zbyněk Boublík
Tiskový mluvčí Lesů ČR
Tel.: +420 724 813 301
E-mail: Boublik@lesycr.cz

Poznámky pro editory:

           Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,3 milionu hektarů lesního majetku (což představuje šestinu plochy ČR a zhruba polovinu lesů v ČR) a pečuje o více než 39 tisíc kilometrů vodních toků (tj. přibližně o jednu třetinu délky vodních toků a bystřin v ČR).

           Lesy ČR jsou držiteli Osvědčení o účasti v regionální certifikaci lesů systémem PEFC na celé výměře spravovaného lesa. Uvedené osvědčení je dokladem, že Lesy ČR v lesích hospodaří v souladu se schválenými standardy trvale udržitelného hospodaření.

Lesy ČR kladou důraz na lesní pedagogiku

▪ Lesní pedagogika

je jedna z metod lesnické a environmentální osvěty zabývající se předáváním pravdivých informací o lese a hospodaření v něm zábavnou a poutavou formou prostřednictvím lesního pedagoga. Důraz je kladen na tzv. zážitkové poznávání lesa, kdy se účastníci aktivit lesní pedagogiky učí vnímat les všemi smysly, čímž u nich dochází k přirozenému vnímání a snadnému zapamatování.

▪Lesní pedagog

je odborník s lesnickým vzděláním či praxí v lesnictví a úspěšný absolvent certifikovaného kurzu lesní pedagogiky naplňující její podstatu, který umí představit les zábavnou a poutavou formou. V současné době má státní podnik Lesy ČR celkem 226 lesních pedagogů. Ve srovnání se stejným datem před rokem se počet lesních pedagogů u LČR zvýšil o 32.

 
Zodpovídá: Mgr. Alena Tichá
Vytvořeno / změněno: 7.5.2013 / 7.5.2013
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém