Orientační nabídka


 

Letecký rozptyl granulí má likvidovat larvy komárů v místech po povodni

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Letecký rozptyl granulí má likvidovat larvy komárů v místech po povodni
Krizový štáb Ústeckého kraje oficiálně skončil svoji práci 18. dubna. Den po té, 19. dubna, byl zrušen také stav nouze. Život obyvatel po letošní jarní povodni se v obcích Ústeckého kraje pomalu vrací do normálu.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne  20.4.2006

 

Letecký rozptyl granulí má likvidovat larvy komárů v místech po povodni

Krizový štáb Ústeckého kraje oficiálně skončil svoji práci 18. dubna. Den po té, 19. dubna, byl zrušen také  stav nouze. Život obyvatel  po letošní  jarní povodni se v obcích Ústeckého kraje  pomalu vrací do normálu.

„ I když v řadě případů se tak ještě nedá hovořit. Mnoho rodin má z následků letošní povodně těžkou hlavu a  mnoho starostí. Zřejmě ještě nějaký čas tomu tak bude,“ říká Venuše Kindlová, tajemnice Krizového štábu Ústeckého kraje. Potvrdila informaci, že Ústecký  kraj  zajistil  letecký rozptyl  biologicky selektivního prostředku larvicidu VectoBac G, který má zabezpečit likvidaci  larev komárů  v lokalitách, které byly velkou vodou zasaženy.  „ Krajský hygienik, MUDr. Josef Trmal,  v minulých dnech rekognoskoval terén v okolí řeky Labe a posuzoval vhodnost a rozsah aplikace prostředků proti larvám komárů. Čekáme na jeho rozhodnutí, kdy letedla zajistí rozptyl těchto granulí. Vzhledem k tomu, že meteorologové už na víkend   avizují výrazné oteplení, očekáváme, že se tak stane v nejbližších dnech,“ míní tajemnice krizového štábu.   Podle jejích slov se  původně k této aktivitě hlásilo ministerstvo zdravotnictví, včetně toho, že  uhradí náklady. „  Dnes je tomu jinak. Náhrady ponese v plné výši Ústecký kraj,“ konstatuje  hejtman Jiří Šulc, s tím, že objednávka na zajištění rozsevu jmenovaného prostředku přijde kraj na téměř 150 tisíc korun.  „ Leteckou likvidaci larev komárů nám zajistí firma, která se nám ozvala jako první. Jí jsme také  zakázku zadali, protože reagovala promtně,“  dodává hejtman s tím, že biologicky selektivní prostředek  není pro zdraví  lidí škodlivý. „ Na zaplavené lokality máme k dispozici tři tuny tohoto materiálu.  Rozhodnutí o jeho praktické aplikaci necháváme na odbornících,“ zdůraznil představitel Ústeckého kraje.

V obcích, které postihl přírodní živel,  se v současnosti především  uklízí a likviduje odpad, kterého je velice mnoho. V terénu také pracuje Ústeckým  krajem  75 pověřených pracovníků se statiky, kteří  procházejí  území, včetně nemovitostí,  vyčíslují škody a sumarizují je.  Konečná čísla budou pravděpodobně k dispozici  v závěru příštího týdne. Tento týden, 21. dubna, skočí také provoz ve skladu humanitární pomoci v kasárnách Pod Radobýlem.  Materiál bude rozvezený na obce, a ten, který nebudou potřebovat,  dostane Český červený kříž v Litoměřicích, který s ním bude disponovat v případě mimořádných událostí. 

   Konto Povodně 2006, které zřídil Ústecký kraj  ke zmírnění následků jarní povodně  se rozrůstá.  Jeho aktuální stav  je  159 950 korun.  Hlásí se drobní i větší dárci. Kupříkladu zastupitelé Plzeňského kraje   na svém nedávném zasedání se usnesli, že Ústeckému kraji darují půl milionu korun.  Poděkování patří všem, kterým není osud lidí, které povodeň  v našem regionu zasáhla, lhostejný.  Mezi nimi je také ústecká Setuza, která  darovala větší množství pracích prostředků.

připravila: Naďa Kocábková, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení informací a vnějších vztahů

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 741

kocabkova.n@kr-ustecky.cz

 

 

 

 
Zodpovídá: Bc. Lucie Jarolímková
Vytvořeno / změněno: 20.4.2006 / 20.4.2006 | Zveřejnit od-do: 20.4.2006-20.5.2006
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém