Orientační nabídka


 

Letní plenární zasedání Výboru regionů

¨1
Na plenárním zasedání Výboru regionů EU, jehož členem je i hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová, vystoupili ve dnech 9. a 10. června zástupci evropských regionů a místních samospráv, kteří jsou sdruženi ve Výboru regionů (VR), a vyjádřili očekávání občanů vůči Evropské unii a její schopnosti čelit současné krizi.
 

 
 

Tisková zpráva z 10. června 2010

Na tuto problematiku navázalo přijetí usnesení k hlavním směrům hospodářských politik a k hlavním směrům zaměstnanosti 2010. Rovněž zdůraznili požadavek místních a regionálních orgánů na to, aby se na všech úrovních správy striktně vyvíjelo úsilí, které by zajistilo, že dopad hospodářské krize na veřejné finance nevyústí v sociální krizi, jejíž důsledky by mohly být ničivé. Jinými slovy je třeba tatáž politická rozhodnost, která se projevila minulý rok při finanční pomoci bankám.

Evropský komisař pro vnitřní trh Michel Barnier představil před místními a regionálními zástupci analýzu Komise a její postup. Než VR přijme na podzim stanovisko k regulaci trhů, členové hodlají s komisařem diskutovat o plánovaných opatřeních, která by měla zabránit tomu, aby znovu došlo k současné finanční krizi.

Druhá důležitá diskuse červnového plenárního zasedání byla věnována politickým vazbám a koordinaci mezi regionálními a zemědělskými politikami EU a zvláště budoucímu rozvoji evropských venkovských oblastí.

Výbor regionů je shromážděním EU regionálních a místních zástupců. Úkolem jeho 344 členů ze všech 27 členských států EU je zapojit orgány regionální a místní samosprávy a společenství, která reprezentují, do rozhodovacího procesu v EU a informovat je o politikách EU. Evropská komise, Evropský parlament a Rada jsou povinny konzultovat Výbor v oblastech politik týkajících se regionů a měst. Výbor se může obrátit na Evropský soudní dvůr, pokud byla porušena jeho práva, nebo je toho názoru, že je některý zákon EU v rozporu se zásadou subsidiarity, popř. že nerespektuje regionální nebo místní pravomoci.

 

Připravil:

Zastoupení Ústeckého kraje v Bruselu

 
Zodpovídá: Mgr. Magdalena Hanáčková
Vytvořeno / změněno: 10.6.2010 / 10.6.2010 | Účinnost do: 30.6.2011
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém