Orientační nabídka


 

Libochovický domov důchodců je velmi oblíbený

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Libochovický domov důchodců je velmi oblíbený
Jedním z témat, kterými se kraj v posední době zabývá v sociální oblasti jsou změny, které přinese nový zákon o sociálních službách. Již dnes je jasné, že bude mít dopad na chod krajských ústavů sociální péče nebo domovů důchodců. O to jak se na změny připravuje Domov důchodců v Libochovicích se během své návštěvy zajímal náměstek hejtmana Petr Fiala.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 20.3.2006

 

Libochovický domov důchodců je velmi oblíbený

 

Jedním z témat, kterými se kraj v posední době zabývá v sociální oblasti jsou změny, které přinese nový zákon o sociálních službách. Již dnes je jasné, že bude mít dopad na chod krajských ústavů sociální péče nebo domovů důchodců. S tím jak se krajské příspěvkové organizace na změny připravují, se náměstek hejtmana Petr Fiala, do jehož kompetence sociální oblast spadá, seznamuje přímo na místě. Naposledy navštívil Domov důchodců Libochovice (20.3.). Ten je součástí Centra sociální pomoci Litoměřice, které je krajskou příspěvkovou organizací. Domovem ho provedl ředitel Centra sociální pomoci Litoměřice Karel Prokop a vedoucí zařízení Marie Stožická. „Péče o seniory je do značné míry vizitkou každé společnosti. Ústecký kraj klade proto přikládá této části sociálních služeb velký význam a jeho role je v rámci péče o seniory nezastupitelná. Pokud mám se svými kolegy z vedení kraje správně rozhodovat, musím mít o aktuální situaci konkrétní představu a tu rozhodně nezískám u stolu v kanceláři. Velmi často proto vyjíždím do našich domovů důchodců nebo ústavů sociální péče, abych si věci prohlédl přímo na místě a promluvil si s jejich klienty i zaměstnanci,“ řekl Petr Fiala.

V libochovickém domově důchodců žije 156 klientů, o které pečuje 62 zaměstnanců.. Naprostá většina pokojů v domově je jedno a dvou lůžková  s vlastním sociálním zařízením. „I když se v libochovickém domově důchodců najdou vady na kráse, jsou jeho budovy v dobrém stavu. Patří k tomu lepšímu co stát na kraj v roce 2001 převedl. Na rozdíl od některých domovů, které sídlí v historických objektech, tady nemusíme řešit letitou zanedbanost objektu nebo jeho havarijní stav,“ uvedl Petr Fiala. Provoz libochovického domova důchodců stojí ročně více než 21 milionů korun. Zhruba polovinu této částky hradí klienti domova, druhou pak pokrývá příspěvek z krajského rozpočtu.

Libochovický domov důchodců patří mezi krajská zařízení, o která je mezi seniory vůbec největší zájem. V současné době leží na stole jeho vedoucí na 150 žádostí o místo v něm. Co seniory do libochovického domova láká? Kromě klidného a příjemného prostředí je to například velké množství nejrůznějších aktivit od práce v rukodělné dílně, přes přístup k internetu, až po nejrůznější sportovní turnaje. Například  nedávno hostil místní plavecký bazén čtvrtý ročník plaveckých přeborů seniorů ze sedmi domovů důchodců z Ústeckého kraje. „Domovy důchodců, které zřizuje kraj, by rozhodně neměly být místem, kam lidé chodí jen dožít. Jsem rád, že v Libochovicích se daří aktivity pro klienty rozvíjet a mohl by v tomto směru sloužit mnohým podobným zařízením za vzor. Myslím, že jeho zaměstnanci i ředitel litoměřického Centra sociální pomoci, pod které spadá, zaslouží pochvalu,“ řekl Petr Fiala.

V areálu domova se nacházejí i ordinace specializovaných lékařů. Jejích pomoc vyhledávají nejen klienti domova, ale i místní občané, kteří by za nimi jinak museli dojíždět. „Myslím, že když domov slouží i obyvatelům Libochovic je to velmi přínosné. Domov díky tomu není uzavřený okolí a je součástí života města. Právě to je pro seniory velmi důležité, potřebují být součástí dění a udržet si i v domově nebo penzionu co nejužší kontakt s okolím,“ poznamenal Petr Fiala.

I když zatím není k dispozici prováděcí vyhláška k novému zákonu o sociálních službách, je již dnes jasné, že poté, co vstoupí v platnost, přibudou zaměstnancům v domovech důchodců a ústavech sociální péče nové povinnosti. Ani libochovický domov důchodců nebude v tomto směru výjimkou. Například žádosti klientů o umístění do zařízení totiž nebudou vyřizovat kraje, ale jejich administrace se přesune přímo na jednotlivá zařízení. Vyšší nároky budou také kladeny na kvalifikaci sociálních pracovníků a jejich další vzdělávání. Nově bude také určeno, jaké služby má klient domova odebírat. Stanoven bude jen určitý minimální objem odebíraných služeb. Zároveň ale bude zařízení muset zajistit dostupnost služeb, ať už stravy, ošetřovatelské péče nebo například prádelny, v celém rozsahu, což bude klást vyšší nároky na jeho rozpočet. Bude tedy záležet na vedení jednotlivých zařízení, zda dokáže vytvořit pro klienty dostatečně atraktivní a kvalitní nabídku služeb a přesvědčí je, aby je od domova nebo ústavu odebírali. „Podle nového zákona mají jít peníze za klientem, který sám rozhodne, zda o něj bude pečovat rodina nebo bude žít v domově a v jakém rozsahu bude nabízení služby využívat. Podle některých odborníků to bude znamenat odliv klientů, já však tento názor nesdílím. Možná dojde k určitému výkyvu, mám ale za to, že libochovický domov důchodců i většina ostatních krajských sociálních zařízení je natolik kvalitní, že o jejich služby bude i nadále velký zájem,“ uvedl Petr Fiala.

 

 

 

 

připravil: Vojtěch Krump, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení informací a vnějších vztahů

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 742

krump.v@kr-ustecky.cz

 

 

 

 

Petr Fiala si popovídal i s klienty domova
Petr Fiala si popovídal i s klienty domova

Náměstka hejtmana Petra Fialu po domově provedli ředitel Centra sociální pomoci Litoměřice Karel Prokop a vedoucí zařízení Marie Stoická.
Náměstka hejtmana Petra Fialu po domově provedli ředitel Centra sociální pomoci Litoměřice Karel Prokop a vedoucí zařízení Marie Stoická.

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 21.3.2006 / 21.3.2006 | Zveřejnit od-do: 21.3.2006-21.4.2006
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém