Orientační nabídka


 

Lípa Musica letos třikrát v Ústeckém kraji

LOGO
I přes obtíže, které přináší doba koronavirová, jsou plány 19. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Lípa Musica smělé a nechybí v nich ani tradiční hudební zastavení v Ústeckém kraji. Příspěvkem do letošní nabídky prestižního programu Rodinné stříbro Ústeckého kraje bude trojlístek koncertů, které se uskuteční v České Kamenici, Děčíně a Teplicích. Festival láká na známé hudební tváře, jakými jsou houslista Josef Špaček, hornista Radek Baborák nebo populární Musica Bohemica Jaroslava Krčka. Koncerty se uskuteční v září a říjnu letošního roku a vstupenky jsou dostupné online na webu festivalu i v jednotlivých koncertních místech.
Tisková zpráva ze dne 25. září 2020
 

 
 

„Rok se s rokem sešel a je tu další ročník Mezinárodního hudebního festivalu Lípa Musica, který se jako jedna z nejvýznamnějších akcí nejen regionálního, ale i nadregionálního významu pyšní titulem Rodinné stříbro Ústeckého kraje. Tato významná akce s mezinárodním přesahem se letos koná již po devatenácté. I letos nám festival nabídne velmi pestrý program, který však s ohledem na aktuální situaci ve společnosti bude mít naprosto mimořádný charakter. Pořadatelé si však dokázali s nečekanými komplikacemi poradit a zaměřili se na skvělé české interprety,“ říká Oldřich Bubeníček, hejtman Ústeckého kraje.

Ústeckou triádu letos zahájí festivalová premiéra v České Kamenici. Znáte místní renesanční kostel, kde se na varhany učil sám slovutný Antonín Dvořák? Vydejte se s festivalem za místopisným poznáním a prožijte na státní svátek sv. Václava duchovní zážitek plně ve stylu renesance. Odkaz českého velikána tedy pro tentokrát necháme spát a vrátíme se do časů úsvitu novověku, do tudorovské Anglie zmítané boji mezi anglikánskou a katolickou církví, jejímž světlem se stala panenská královna Alžběta I. a s ní přicházející zlatý věk všeobecného rozkvětu. Stranou nezůstala ani anglická hudba, které vévodili Tallis a Byrd, mistři duchovní polyfonie. Jejich odkaz komorní vokalisté Cappelly Mariana postaví do kontrastu s italským bardem a capella zpěvu Palestrinou. Českokamenická premiéra je příslibem dobového renesančního zážitku v celé své kráse.

Na výjimečný projekt současného uměleckého garanta houslisty Josefa Špačka, který si v roce 2019 k premiérové festivalové sextetní spolupráci přizval mimořádné umělecké osobnosti mladší generace převážně z Německa, naváže v letošním roce projekt pro sedmero instrumentalistů z České republiky. Špaček se tentokráte na jednom pódiu setká s minulým garantem a světově proslulým hornistou Radkem Baborákem, violistou spolupracujícím s nejúspěšnějším českým kvartem Pavla Haase, Pavlem Niklem či svými filharmonickými kolegy v čele s koncertním mistrem violoncellové sekce Václavem Petrem, kontrabasistou Adamem Honzírkem a dechaři Ondřejem Roskovcem a Tomášem Kopáčkem. Nově vzniklé komorní těleso s ambicí dalšího koncertního působení, jehož rodištěm však navždy zůstane Lípa Musica, přispěje k beethovenovským oslavám zařazením jeho mladistvou energií nabitého Septetu s blyštivými instrumentálními sóly. Vedle toho zazní Straussův ohňostroj, postavou legendárního lidového šprýmaře inspirovaný opus Enšpíglova šibalství. Sečteno a podtrženo: loni sextet, letos septet, Špačkovo šibalství pokračuje, tentokrát 3. října na Zámku Děčín.

Krčkova Musica Bohemica, to je fenomén, který zná snad každý. Jeho jadrná a životaplná podání lidových písní a hrdý a nezdolný boj o zachování našeho folklórního bohatství jsou milé a záslužné zároveň a posluchačům přináší radost, krásu a poezii. Jaroslav Krček je umělcem více než renesančním, a i za hranicí osmé dekády svého života studnicí nezdolné životní energie, optimismu, neutuchající touhy po muzikantské dokonalosti a nikdy nevysychajícím pramenem hudebních nápadů. A přesně takovým je i nový projekt, který vzdává hold lidové písni v úpravách, které jí vtiskli již dříve klasičtí hudební skladatelé Bohuslav Martinů a Leoš Janáček a nyní Krček sám. Bez akademické strnulosti, spontánně a s vřelým citem a přitom vytříbeně, jak je Krčkovi vlastní. V sólových partech se představí nejen členka Krčkova ansámblu, ale i z jiných operních a koncertních pódií ostřílená teplická sopranistka Anna Hlavenková a ředitel festivalu, zkušený tenorista a teplický rodák Martin Prokeš. S lidovou písní se s vámi těšíme na shledanou 6. října v Teplicích.

A nezapomeňte, že menu festivalu Lípa Musica je ještě mnohem pestřejší, a kromě ústeckých koncertů jej dotváří celá plejáda koncertů, workshopů a mistrovských kurzů na dalších osmi místech Libereckého kraje. Podzim je zkrátka tradičně v severočeském regionu ve znamení krásné hudby a věřme, že tomu tak i přes aktuální pandemické peripetie bude i letos.

Vstupenky jsou v prodeji online na webu festivalu, ve festivalové pokladně a v informačních centrech České Kamenice a VisitTeplice v Teplicích.

Více informací najdete na www.lipamusica.cz.

Septet
Na zámku v Děčíně vystoupí 3. října Septet

Musica Bohemica
Musica Bohemica vystoupí 6. října v Teplicích

Capella Mariana
28. září bude patřit vokalistům Cappelly Mariana

 

 

 

 
Zodpovídá: Mgr. Hana Šťástková
Vytvořeno / změněno: 25.9.2020 / 25.9.2020
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém