Orientační nabídka


 

Litoměřicko na starých mapách

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
mapy
Slavnostní zahájení výstavy za přítomnosti Jitky Sachetové, radní Ústeckého kraje, Mgr. Radka Spály, vedoucího odboru kultury a památkové péče Krajského úřadu Ústeckého kraje a Mgr. Tomáše Wiesnera, ředitele Oblastního muzea v Litoměřicích, příspěvkové organizace.
 

 
 

Ve čtvrtek 7. srpna proběhlo v Oblastním muzeu v Litoměřicích, příspěvkové organizaci, slavnostní zahájení výstavy za přítomnosti Jitky Sachetové, radní Ústeckého kraje, Mgr. Radka Spály, vedoucího odboru kultury a památkové péče Krajského úřadu Ústeckého kraje a Mgr. Tomáše Wiesnera, ředitele muzea.

Výstava představuje výběr historických map od 16. do 20. století, na kterých je různým způsobem zachyceno Litoměřicko nebo jeho části. Návštěvníci se mohou seznámit například s podobou nejstarší české mapy Čech, porovnat současnou podobu města s podobu v době barokní na mapě zemského měřice Johanna Glockspergera nebo se toulat Českým středohořím v jeho zmenšené podobě. Výstavu doplní historicko-přírodovědné exkurze do Českého středohoří

Historické mapy a prostorové krajinné modely prezentované na výstavě pocházejí nejen ze sbírek litoměřického muzea, ale zapůjčily je též Státní oblastní archiv v Litoměřicích a Muzeum města Ústí nad Labem. Na výstavě se podílí rovněž Biskupství litoměřické. Ze sbírek  ústeckého muzea pochází menší soubor historických map Čech a střední Evropy z 18.století, ale také soubor pohledových map na údolí řeky Labe od poloviny 19. století až do poloviny 20. století. Z Muzea města Ústí nad Labem je také zapůjčen největší exponát výstavy, vrstevnicový mapový model Českého středohoří z počátku 20. století.

Vystavené exponáty dokládají způsob zachycování dispozice měst a regionu v průřezu staletí, a názorně tak dokumentují vývoj a zdokonalování zeměměřičství i výtvarnou invenci při zpracovávání mapových podkladů.

"Staré mapy představují mimořádně cenný nástroj napomáhající pochopení historického vývoje krajiny a jejího využívání i vývoje lidské společnosti samotné a jako takové jsou mimořádně významnou součástí našeho národního dědictví," dodává k výstavě jeden z kurátorů Mgr. Karel Nepraš.

Výstava bude veřejnosti přístupná do 26. října 2014.

 

Odkazy

 
Zodpovídá: Karina Strnadová
Vytvořeno / změněno: 12.8.2014 / 12.8.2014 | Zveřejnit do: 26.10.2014
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém