Orientační nabídka


 

Lužická nemocnice v Rumburku - výpomoc lékařů

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Odpověď pro Petra Soukala. MfD (petr.soukal@mfdnes.cz)
 

 
 

Odpověď pro Petra Soukala. MfD (petr.soukal@mfdnes.cz) ze dne 26. 4. 2007

 

Dotaz (v původním znění):

Dobrý den, pane Janačíku, v duchu naší dohody posílám ještě doplnění mého včerejšího dotazu k situaci v Lužické nemocnici v Rumburku. Včera jsem hovořil s ředitelem nemocnice v Rakovníku, který potvrdil, že ho kontaktovala rumburská nemocnice, a že se dohodli na časově omezené výpomoci dvou lékařů pro gynekologicko-porodnické oddělení, kde hrozilo jeho uzavření od 1.5.2007.

Níže přeposílám včerejší vyjádření pana Severy, které se mi však jeví dosti nekonkrétní.

 

1) Je možné upřesnit, k jakým závěrům došel kraj při kontrole plnění podmínek registrace v rumburské nemocnici? ( údajně je určen termín, do kdy musí nemocnice vyřešit personální problémy s lékaři). 

2) A co hrozí, pokud ke zlepšení situace nedojde?

 

Už nějakou dobu dostáváme zprávy z tohoto regionu, podle kterých je situace pro veřejnost nepřehledná. Nabízí se tudíž možnost vše uvést na pravou míru. 

 

Vyjádření Petra Severy: „Krajský úřad Ústeckého kraje, odbor sociálních věcí a zdravotnictví v rumburské nemocnici zjišťoval rozsah případných dopadů na zdravotní péči obyvatelů spádového území, pokud by hrozilo omezení či uzavření některé částí zdravotnického zařízení. Situace na interním oddělení je nyní aktuálně vyřešena, a na gynekologicko porodnickém nemocnice bylo nalezeno řešení dalšího provozu. Ústecký kraj má pochopitelně zájem na tom, aby se záležitost řešila ke spokojenosti občanů i nemocnice s tím, že dopady na péči o obyvatele Šluknovského výběžku musí být co nejmenší. Situace v rumburské nemocnici je průběžně monitorována i přes to, že Lužická nemocnice je soukromé zdravotnické zařízení.“

 

Odpověď:

1) Kontrola personálního obsazení interny a gynekologicko – porodnického oddělení, provedená krajským úřadem, v nemocnici provozované 1.Zdravotní Rumburk a.s. důvody pro odebrání registrace nezjistila. V této souvislosti upozorňujeme na zákonnou povinnost oznámení jakýchkoliv změn, jež by vedly k omezení poskytování zdravotní péče a mohly by být důvodem pro odebrání registrace, jíž krajský úřad vydává. Vedení nemocnice musí veškeré změny krajskému úřadu oznámit v co nejkratší době, nejpozději do 15 dnů. Takové oznámení však z Rumburku učiněno nebylo. K vyjádření vedoucího krajského odboru sociálních věcí a zdravotnictví Ing. Petra Severy nemáme žádná doplnění, vyplývá z něj, že krajský úřad současnou situaci v nemocnici v Rumburku vidí jako vyřešenou.

 

2) V případě nesplnění podmínek personálního vybavení v 1. Zdravotní Rumburk a.s. (v zařízeních tohoto typu obecně) musí být z registrace vyjmuta ta odbornost, kde nejsou splněny personální podmínky pro zajištění registrovaných činností oddělení. Ty, když přestanou být odpovídajícím způsobem zajišťovány, poté nejsou nemocnici hrazeny zdravotními pojišťovnami. Pokud tedy nemocnice nebude splňovat personální vybavení, je v souladu se zákonem (o veřejném zdravotním pojištění) zdravotní pojišťovna (nikoli kraj) povinna zajistit poskytování zdravotní péče svým pojištěncům. Tuto povinnost plní prostřednictvím zdravotnických zařízení, se kterými uzavřela smlouvu o poskytování a úhradě zdravotní péče (tato zdravotnická zařízení tvoří síť smluvních zdravotnických zařízení zdravotní pojišťovny). Pokud zdravotní pojišťovna nemá takové zařízení, navrhne krajskému úřadu konání výběrového řízení na zajištění zdravotní péče v příslušném oboru.

 

 

Připravil: František Janačík, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení tiskových informací

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 788

janacik.f@kr-ustecky.cz

 

 
Zodpovídá: Bc. Lucie Jarolímková
Vytvořeno / změněno: 30.4.2007 / 30.4.2007 | Zveřejnit od-do: 30.4.2007-30.5.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém