Orientační nabídka


 

Maškary a tradiční jarmark se vracejí do měst Ústeckého kraje

001
Masopustní oslavy jsou jedny z nejoblíbenějších v roce, oslavují příchod jara, zajišťují dobrou úrodu a plodnost. Ústecký kraj se proto rozhodl podpořit slavnosti ve vybraných městech regionu, kde se návštěvníci dočkají kromě všemožných dobrot i atraktivního programu. Pohlídejte si, kdy se masopust koná právě u vás.
Tisková zpráva z 25. ledna 2012
 

 
 

Co víme o masopustu? Masopust, a zvlášť několik posledních dní tohoto období (fašanky, průvody,…), byl pro lidi v minulosti oficiálním svátkem hodování, během kterého bylo třeba se dosyta najíst. Konaly se hostiny, tancovačky či vepřové hody na vesnicích. V některých regionech je součástí oslav tradiční obřadní průvod masek, který obchází s muzikou vesnici anebo se můžete v některých moravských vesnicích potkat s tzv. „bobkovníky“, kteří jsou v krojích, tancují tradiční tance a taktéž obchází celou vesnici.

 

K masopustu patří hudba, jídlo a dobré pití, což mají rádi snad všichni. Proto se tradice bláznivě barevných a veselých průvodů udržela dodnes. A je pravda, že oproti jiným zvykům, které se udržují zejména na venkově, je tato tradice rozšířena i ve městech.

 

Letos se všichni obyvatelé mohou s masopustním průvodem a oslavami setkat i v Chomutově, Mostě, Litoměřicích a Ústí nad Labem. 1. ročník masopustních oslav ve městech Ústeckého kraje se ponese ve znamení klasických tradic. Nebudou chybět stánky s občerstvením s typickými pokrmy či zabíjačkové speciality. Na náměstích bude možné nahlédnout do tajů tradičních řemesel. O zábavu se postarají staročeské kapely, tradiční masopustní maškary, divadelníci na chůdách, divadlo Tereza aj. Děti budou moci soutěžit anebo se přidat k průvodu masek, který půjde vždy ve 14 a 16 hodin.

 

Program Masopustních trhů začíná v 9 hodin, doprovodný program pak ve 13 hodin.

 

Termíny akcí:

15.2. Chomutov, náměstí 1. Máje (9 – 17 hod.)

16.2. Most, První náměstí (9 – 17 hod.)

22.2. Litoměřice, Mírové náměstí (9 – 19 hod.)

23.2. Ústí nad Labem, Kostelní náměstí (9 – 17 hod.)

 

Více informací o programu na www.dreamproduction.cz.

 

Akce je pořádána za podpory Ústeckého kraje.

 

Více informací nabízejí přiložené přílohy.

 

Odkazy

 
Zodpovídá: Mgr. Alena Tichá
Vytvořeno / změněno: 25.1.2012 / 25.1.2012
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém