Orientační nabídka


 

Mezinárodní folklorní festival v Třebívlicích přinesl zážitky z lidové kultury

t
V přírodním amfiteátru v Třebívlicích se v soboru 23. května uskutečnil pátý ročník Mezinárodního folklorního festivalu České středohoří. Účastníky přišel pozdravit i hejtman Oldřich Bubeníček, starosta Třebívlic Tomáš Rulf a ředitelka festivalu Jitka Dolejšová. Na festival navázala večerní taneční zábava.
 

 
 

„Vidím zde mezi účastníky mnoho mladých lidí v lidových krojích, což svědčí o tom, že lidové tradice dále žijí a mají své pokračovatele. Přeji všem návštěvníkům festivalu zde v milém prostředí amfiteátru uprostřed Českého středohoří příjemný zážitek a pěknou zábavu,“ popřál příchozím hejtman Oldřich Bubeníček. Mezi hosty festivalu byli i krajští zastupitelé, představitelé okolních měst a obcí a Folklorního sdružení České republiky.

První dva ročníky festivalu hostilo krajské město Ústí nad Labem, poté se přesunul do Třebívlic. Festival se pořádal pod záštitou hejtmana Ústeckého kraje. Hlavními pořadateli festivalu byli XIX. Župa sdružených obcí Baráčníků Teplice, spolupořadatelem byla obec Třebívlice. Stejně jako v předešlých ročnících byl festival i letos finančně podpořen Ústeckým krajem.

V programu letošního festivalu vystoupilo osm folklorních souborů – Folklorní soubor Marjánek – děti a dospělí z Mariánských lázní, Krušnohor z Chomutova, Hoštice – Sokolský soubor z Dobroměřic, tři zahraniční soubory, a to ze Slovenska soubor Šariš a dále soubory z Indie a Mexika. Hosty festivalu byl i dudácký rodinný soubor Pracharanda, dětský soubor Koťata z Lovosic a jako hosté vystoupily soubory Pražská Frajerka, Polabská kapela, Miniswing, zpěvák Stanislav Hložek a rokenrolová kapela Mefisto se zpěvákem Viktorem Sodomou. Večer se uskutečnila taneční zábava pod širým nebem.

Součástí folklorního odpoledne byly i soutěže v tanci a zpěvu, soutěž v pojídání koláčů a přebor v řezání dřeva ruční pilou. Doprovodný program přinesl i atrakce pro děti, jarmareční stánky a dobré občerstvení s regionálními potravinami a pochoutkami. Návštěvníci si také pochvalovali pěkné jarní počasí.

Během všech ročníků se vystřídalo na podiu asi 40 českých folklorních souborů a šest zahraničních souborů např. z Indie, Albánie, Srbska, Afriky.

Podívejte se na reportáž http://u-tv.geniusmediatv.cz/aktuality/festival-ceske-stredohori.html 

Připravil: OMK

t
Návštěvníky festivalu pozdravil hejtman Oldřich Bubeníček

t
Soubor Šariš ze Slovenska

t
Hejtman se starostou Třebívlic Tomášem Rulfem

t
Ředitelka festivalu Jitka Dolejšová při zahájení

t
Účastníky zdraví třebívlický starosta Tomáš Rulf

t
Hejtmana doprovázela jeho choť s vnučkou, na snímku jsou se starostou Třebívlic a ředitelkou festivalu

t

t

t

t

t

t

t

t

t

t

t

t

t











 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 24.5.2015 / 24.5.2015
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém