Orientační nabídka


 

Mezinárodní projekt YURA vydal druhý newsletter

001
Ústecký kraj je zapojen do mezinárodního projektu YURA (Your Region – Your Future; tvůj region – tvoje budoucnost), který je zaměřen na mladé a kvalifikované obyvatele. Smyslem celého projektu je mezinárodní spolupráce vyvolaná změnami v sociálním a demografickém vývoji, především se jedná o dlouhodobé trendy, intenzivní kooperaci, regiony, výměnu zkušeností, praxi a především podporu kvalifikovaných mladých lidí.
Tisková zpráva z 13. září 2011
 

 
 

O prvních aktivitách, setkáních a plánech se veřejnost mohla dočíst v prvním čísle newsletteru, které vyšlo v prosinci 2010. Projekt pokračuje druhým číslem, které je nabité informacemi o tom, co se událo. „Projekt už běží 18 měsíců a od jeho začátku došlo k velkému pokroku. Všechny pilotní projekty byly zahájeny, v Ústí nad Labem byl například v dubnu odstartován projekt s názvem Future Laboratory, který je zaměřen na zapojení mládeže do rozhodovacích procesů,“ uvedl Radek Vonka, radní Ústeckého kraje pro regionální rozvoj a cestovní ruch.

 

Ideou pilotního projektu Future Laboratory je zapojit úspěšné osoby působící v regionu, například podnikatele či politiky. Ti by se měli setkávat se žáky středních škol a diskutovat s nimi o tom, proč je dobré v regionu zůstat, žít a pracovat. Častým problémem ve společnosti je totiž odliv kvalifikovaných lidí do jiných regionů a zemí.

 

Zajímavosti z druhého newsletteru:

 

           YURA zpracovává další společný výstup, a to analýzu příkladů dobré praxe, které přispívají k udržení mladých kvalifikovaných lidí v regionu. Ústecký kraj nabízí své zkušenosti s realizací stipendií pro učňovské i vysokoškolské obory. Díky této analýze se lze inspirovat z pozitivních příkladů v Maďarsku, Německu, Rakousku nebo Polsku.

 

           V květnu 2011 proběhlo projektové setkání v Leibnitzu v Rakousku, kterého se zúčastnilo 100 mezinárodních účastníků, politiků, regionálních odborníků a mladistvých.

 

           V červenci 2011 byl projekt YURA se svou strategií prezentován v Bruselu, tzv. „hlavním městě Evropy“.

 

           Představuje se Evropský portál pro mládež (European Youth Portal) – www.europa.eu/youth. Právě tady jsou všechny důležité informace pro mládež, která chce v Evropě nejen studovat, ale i cestovat, žít, pracovat, vyznat se v právních systémech různých zemí, jednoduše být aktivním občanem.

 

„Další číslo newsletteru by měl podle plánu zpracovávat Ústecký kraj a díky tomu budeme mít prostor představit čtenářům náš region ze všech možných stran a rádi je pozveme na ta nejzajímavější místa. Nedočkavci mohou už nyní navštívit Ústecký kraj na turistickém portálu www.branadocech.cz,“ dodal krajský radní.

 

www.yura-project.eu

 

01

Central Europe     EU

 
Zodpovídá: Mgr. Alena Tichá
Vytvořeno / změněno: 13.9.2011 / 13.9.2011
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém