Orientační nabídka


 

Mezinárodní taktické cvičení prověřilo hasiče a policisty

znak
Desítky profesionálních a dobrovolných hasičů, záchranářů a policistů zasahovaly v sobotu 13. května u požáru kuchyně v Ústavu sociální péče v horském příhraničním městečku Nová Ves v Horách. Naštěstí šlo jen o fiktivní požár v rámci mezinárodního taktického cvičení. Do zásahu se totiž zapojili i hasiči ze sousedního Německa.
 

 
 

V kuchyni ústavu sociálních služeb došlo podle simulované situace vlivem technické závady na konvektomatu k požáru. Personál kuchyně následně zjistil, že v kuchyni hoří a snažil se tento požár uhasit ručními hasicími přístroji. Toto se jim nepodařilo a dva zaměstnanci se při tomto pokusu zranili a zůstali zraněni a uvězněni v kuchyni a přilehlé jídelny. To byl v kostce námět taktického cvičení.

Následně došlo k evakuaci celého objektu ústavu. Mezitím byl vyhlášen požární poplach jednotkám požární ochrany. V jídelně při pokusu o záchranu zraněných zaměstnanců zůstal „zraněn“ i jeden z klientů ústavu, který se nadýchal zplodin hoření. Velitel zásahu Dan Schwamberger řekl, že v rámci cvičení bylo „evakuováno“ 48 klientů ústavu a osm lidí bylo hasiči „zachráněno“.

Ředitel ústavu Oldřich Malý řekl, že toto cvičení je za poslední dva roky již druhé a i vedení ústavu si tak může ověřit, kde má případné slabiny. V ústavu jsou ubytováni klienti s mentálním i zdravotním postižením a je důležité vědět, jak takové klienty dostat do bezpečí v co nejkratším čase. „Jsme spokojeni. Podařilo se nám je evakuovat během devíti minut z areálu,“ dodává ředitel ústavu Malý.

Hasiči neponechali nic náhodě a iluzi požáru dotvořili pomocí přístrojů na výrobu umělého kouře. V prostorách objektu i v jeho okolí, zůstalo více „zraněných“ osob. Po dojezdu jednotek začala probíhat záchrana osob a postupná likvidace požáru.

Krajský radní Martin Klika uvedl, že o tomto cvičení rozhodla bezpečnostní rada kraje na základě toho, že tento ústav je jedním z nejodlehlejších míst v rámci kraje. „Bylo třeba si ověřit, jak dlouho by trvala evakuace klientů z tohoto objektu. Pro nás jsou hasiči důležití a proto je Ústecký jrak podporujš dlouhodobě i materiálně,“ dodal Martin Klika.

Cvičení IZS se zúčastnili profesionální hasiči z Mostu a Litvínova, hasiči z Loun přivezli evakuační autobus, podílely se i dobrovolné jednotky z Nové Vsi v Horách, Hory Svaté Kateřiny, Brandova a Oseka. Přijely i jednotky hasičů ze sousední Spolkové republiky Německo, a to z Deutschneudorfu, Deutscheinsiedelu, Seifenu, Olbernhau.

Na místě zasahovala také Policie ČR a Zdravotnická záchranná služba Ústeckého kraje. Policisté po dobu zásahu uzavřeli silnici. O občerstvení se postaraly ženy a radnice obce Nová Ves v Horách, které z polní kuchyně rozdávaly guláš.

Video zde: https://www.youtube.com/watch?v=NqZQc759ggA&t=99sete

01

02

03

04

05

 

 

 

 

 

 

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 14.5.2017 / 14.5.2017
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém