Orientační nabídka


 

Mezinárodní folklorní festival Tolštejnského panství v Krásné Lípě

11
Popáté se uskutečnil v malebné krajině Českého Švýcarska, nejsevernějším koutu České republiky Mezinárodní folklorní festival Tolštejnského panství (MFF TP) a staročeský krásnolipský jarmark. Letošní festival se konal ve dnech 3. – 5. září 2010 v Krásné Lípě a okolních městech a obcích Šluknovského výběžku. Nad tímto ročníkem převzali záštitu senátor Jaroslav Sykáček a hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová.
 

 
 

Tisková zpráva ze 4. 9. 2010

 

Popáté se uskutečnil v malebné krajině Českého Švýcarska, nejsevernějším koutu České republiky Mezinárodní folklorní festival Tolštejnského panství (MFF TP) a staročeský krásnolipský jarmark. Letošní festival se konal ve dnech 3. – 5. září 2010 v Krásné Lípě a okolních městech a obcích Šluknovského výběžku. Nad tímto ročníkem převzali záštitu senátor Jaroslav Sykáček a hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová.

 Festival pořádal folklorní soubor Lužičan s městem Krásná Lípa a Folklorním sdružením ČR v partnerství se Svazkem obcí Tolštejn a Ústeckým krajem. Finančně akci podpořilo Ministerstvo kultury ČR a Ústecký kraj.

 Festivalu se zúčastnily soubory, Simeria z Rumunska, Zobor ze Slovenska, Oldšava z Uherského Brodu, cimbálová muzika Jiřího Janouška z Prahy, Jiskra z Plzně a domácí pořadatel Lužičan.

 V pátek proběhly výchovné pořady pro školy v Rumburku, Chřibské, Rybništi, Varnsdorfu a přednáškou MUDr. Radima Uzla na rumburském gymnáziu. Odpoledne pokračoval program v kulturním domě Krásné Lípy pořadem pro ÚSP.  Zde se také uskutečnil pořad k zahájení V. MFF TP - „Sex v lidové písni aneb sexuální a reprodukční zdraví“ s MUDr. Radimem Uzlem, předsedou Společnosti pro plánované rodičovství a sexuální výchovu, a s účinkováním souboru Oldšava. Zároveň odstartovaly pořady „Folklor na Tolštejnském panství“ v Doubici ve Staré hospodě a ve Šluknově na zámku.

 Sobotní program na krásnolipském náměstí byl velmi pestrý. Defiloval zde krojovaný průvod a před polednem odstartoval Parkmaraton. Ve 14 hodin pak začal Galaprogram V. MFF TP se všemi účinkujícími festivalu. Člen Rady Ústeckého kraje Petr Jakubec při zahájení festivalu uvedl: „Tento festival je největší folklorní akcí v Ústeckém kraji. To, že se koná v srdci Českého Švýcarska, je příznačné. Koncentrují se zde nejen turisticky zajímavé přírodní památky a scenérie, ale i lidové tradice. Ukázkou toho je místní soubor Lužičan, pořadatel festivalu. Ústecký kraj rád takovou přitažlivou kulturní událost podpořil.“ Radní Ústeckého kraje Jana Ryšánková vyjádřila ve své zdravici přání, aby se festival mohl konat každým rokem „Chápu, že tato akce je finančně velmi náročná, a proto pořadatelé zvolili dvouletý cyklus pro její konání. Zasloužila by si uspořádání každoročně,“ dodala Jana Ryšánková.

 Program pokračoval i podvečer koncertem bratří Ebenů. Sobotní program vyvrcholil večerním pořadem souborových muzik „Beseda u cimbálu v Besedě“.

 Po celou sobotu probíhal staročeský jarmark s ukázkami lidových řemesel, fotografická soutěž V. MFF TP a výstava krásnolipského lidového roku FS Lužičan v galerii Továrny.

 Festival byl ukončen v neděli odpoledne v kulturním domě Krásné Lípy závěrečným pořadem V. MFF TP s plzeňskou Jiskrou.

 

 

2
Úvodní slovo při zahájení festivalu pronesl člen Rady Ústeckého kraje Petr Jakubec.

3
Zdravici přednesla i radní Jana Ryšánková.

o
Folklorní taneční soubor OldŠava.

t
tt
uu
12
13

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 5.9.2010 / 5.9.2010
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém