Orientační nabídka


 

MFD zveřejnila odpověď ÚK na svůj článek

Mladá fronta DNES dne 11. února 2012 zveřejnila článek „Krajský úřad už za kancléřovu šikanu zaměstnankyni zaplatil“. Tvrzení obsažená v článku se dotýkají jména a dobré pověsti Ústeckého kraje. Ústecký kraj proto žádal podle tiskového zákona o uveřejnění odpovědi na tento článek. Zveřejněním odpovědi na předmětný článek chtěl Ústecký kraj věc uvést na pravou míru.
 

 
 

Text požadované odpovědi ke zveřejnění je uveden níže a vymezen uvozovkami. Text zveřejnila MFD dne 23. února v rubrice Fórum čtenářů (tedy bez požadovaného titulku) a nerepektovala požadavek zveřejnění odpovědi na stejném místě a stejným písmem, jako byl zveřejněn původní článek.

 

„Mladá fronta DNES zveřejňuje odpověď Ústeckého kraje na svůj článek

Mladá fronta DNES dne 11. února 2012 zveřejnila článek  „Krajský úřad už za kancléřovu šikanu zaměstnankyni zaplatil“. Článek informoval o výsledku soudního sporu paní Kindlové se zaměstnavatelem, Ústeckým krajem, který žalobkyni přestal vyplácet osobní příplatek. V článku bylo uvedeno, že jmenovanou její zaměstnavatel šikanoval a ta proto podala žalobu, kterou vyhrála. Ústecký kraj, respektive ředitel jeho krajského úřadu, požádal redakci o zveřejnění odpovědi, což činíme.

Předmětem žaloby paní Kindlové nebyla šikana a soud nikdy v tomto směru nerozhodl. Žaloba paní Kindlové není v dnešní demokratické společnosti ničím výjimečná a byla řešena soudem, který má za úkol spory zaměstnance a zaměstnavatele řešit. Podstata sporu je ta, že zaměstnavatel byl názoru, že paní Venuše Kindlová neplnila své pracovní úkoly a povinnosti tak, aby jí vyplácel nadále osobní příplatek. Tím se nikterak nevyjádřil k jejím předcházejícím pracovním výsledkům, které osobním příplatkem ocenil. Paní Kindlová s názorem zaměstnavatele nesouhlasila a podala žalobu vůči odebrání osobního příplatku. Okresní soud v ústí nad Labem žalobu paní Kindlové zamítl a přiklonil se ve svém názoru na stranu Ústeckého kraje. Krajský soud v ústí nad Labem jako odvolací soud posléze zaujal jiný názor, a přiklonil se na stranu paní Kindlové s tím, že měla na osobní příplatek nárok. Odvolací soud na stejném skutkovém základě, na jehož základě rozhodoval okresní soud, zaujal,  bez vyžádání doplnění podkladů či výpovědi svědků, opačný názor něž soud první. Ústecký  kraj vnímá rozdílnost hodnocení soudů v téže věci jako realitu, a využil poslední opravný prostředek – dovolání k Nejvyššímu soudu ČR, které ovšem nemá odkladný účinek.  Odvolacím soudem určené finanční nároky paní Kindlové proto Ústecký kraj vyrovnal. Ústecký kraj bude očekávat rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR a ať bude jeho rozhodnutí jakékoliv, bude jej respektovat. Ústecký kraj je názoru, že se nelze dotknout nikoho na jménu a jeho pověsti jenom proto, že zastává jiný názor než druhá strana.“

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 23.2.2012 / 23.2.2012
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém