Orientační nabídka


 

Ministerstvo chystá redesign dávek, systém má být více motivační

Zástupci Ministerstva práce a sociálních věcí v čele se sekční ředitelkou Ivou Merhatovou přijeli do Ústeckého kraje seznámit starosty měst a obcí s plánovanou úpravou systému nepojistných sociálních dávek. Změna sází na digitalizaci a pro klienty má být zjednodušením. Zároveň ale přináší motivační prvek v podobě vazby dávky na výkon práce apod.
Tisková zpráva z 29. listopadu 2023
01
 

 
 

Kromě starostů na představení nového systému přišli i 1. náměstek Jiří Kulhánek, radní pro finance Jan Růžička, předsedkyně Výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost Zdenka Vachková a předseda Kontrolního výboru Jiří Baudis.

„Navrhovaná změna bude revolucí v oblasti sociálních dávek. Přinese zjednodušení a zlepšení systému. Navíc jde ruku v ruce s připravovaným zákonem o dostupném bydlení. To dává obcím a městům do ruky zajímavý nástroj cílit výplatu dávek opravdu potřebným,“ okomentoval setkání 1. náměstek Jiří Kulhánek.

Jak představili zástupci MPSV, nově by se žádalo o jednu dávku, která se skládá ze čtyř komponent: pracovního bonusu, dítěte, bydlení a živobytí. Dávkoví specialisté by i na základě vyžádaných podkladů, které by ovšem nedodával žadatel, ale přímo instituce (příjmy, zálohy na energie, zůstatek na účtu apod.) dokázali vyhodnotit potřebnost. Nový systém má přinášet více motivačních prvků.

V závěru došlo i na dotazy starostů přímo z terénu.

1
Zleva: vrchní ředitelka sekce sociálního pojištění a nepojistných dávek MPSV Iva Merhautová, 1. náměstek Jiří Kulhánek, radní Jan Růžička a předsedkyně výboru Zdenka Vachková

2

 

 

 
Zodpovídá: Mgr. et Mgr. Magdalena Fraňková
Vytvořeno / změněno: 29.11.2023 / 29.11.2023
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém