Orientační nabídka


 

Ministerstvo školství hledá krajské projektové manažery

logo ÚK
Evropská komise vyžaduje na členských státech EU a jejich regionech přípravu výzkumných a inovačních strategií založených na inteligentní specializaci jako tzv. ex-ante kondicionalitu pro schválení operačních programů na podporu investic do výzkumu, vývoje, inovací a informačních technologií z prostředků Strukturálních fondů EU pro programovací období 2014 - 2020.
Tisková zpráva z 27. února 2013
 

 
 

Na základě posouzení stávajících strategických národních dokumentů v této oblasti – Národní inovační strategie České republiky, Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti ČR, Národní politiky VaVaI a Národních priorit orientovaného výzkumu, experimentálního vývoje a inovací – vznesla Evropská komise jednoznačné stanovisko, že tyto materiály ve své stávající podobě podmínky stanovené Evropskou komisí nesplňují, protože nezahrnují regionální aspekt a nejsou vystavěny na principech RIS3. RIS3 strategie by podle pokynů Evropské komise měla být zpracována do termínu 31. 12. 2013, a to jak na národní tak i regionální úrovni.

Vzhledem ke stanoveným termínům je příprava těchto strategií pod značným časovým tlakem.

MŠMT, které převzalo nad agendou a plněním této ex-ante kondicionality záštitu, zahájilo přípravu RIS3 strategie v říjnu 2012 ustavením RIS3 Koordinační rady sestavené z odborníků zastupujících instituce hrající klíčovou roli ve formování hospodářské politiky ČR v oblasti konkurenceschopnosti, regionálního rozvoje, výzkumu, vývoje, inovací a informačních technologií. RIS3 Koordinační rada od doby svého ustavení v listopadu 2012 vykonává činnosti koordinačního a dozorčího orgánu pro přípravu a implementaci RIS3 strategie v ČR na národní úrovni i regionální úrovni.

Podle akčního plánu odsouhlaseného RIS3 Koordinační radou a následně schváleného Evropskou komisí, budou RIS3 Strategii pro ČR na národní úrovni doplňovat tzv. regionální RIS3 přílohy, tj. RIS3 strategie zpracované na regionální úrovni. RIS3 Koordinační rada dále rozhodla, že vhodnými územními jednotkami pro efektivní řešení této problematiky na regionální úrovni jsou kraje. V jednotlivých krajích by podle akčního plánu měly být v první polovině roku 2013 ustaveny krajské RIS3 platformy sdružující klíčové regionální aktéry z podnikatelské sféry, akademických a VaV institucí, státní správy i neziskových organizací, přičemž hlavním úkolem těchto krajských platforem by mělo být zmapování silných stránek regionu a identifikace nových příležitostí a možností spolupráce za účelem zlepšování pozice kraje (potažmo celé ČR).

Veškeré aktivity v souvislosti s touto problematikou budou v jednotlivých krajích koordinovány krajskými S3 manažery, kteří by měli zajišťovat výše popsané funkce a úkoly a jejichž pozice jsou předmětem tohoto výběrového řízení:

Přípravy RIS3 strategie na národní i krajské úrovni bude nutné soustavně monitorovat, vyhodnocovat a koordinovat. Za tímto účelem je v současné chvíli připravována veřejná zakázka na tzv. RIS3 facilitátora, tj. odborný externí subjekt, který by měl plnit následující funkce:

·         Mapovací (posouzení stavu a kapacity přípravné/implementační struktury pro S3 v jednotlivých regionech + zvolení adekvátního individuálního postupu v každém kraji)

·         Edukační – rozvoj znalostí a kapacity (vyškolení a následné vedení S3 manažerů a dalších krajských aktérů; pravidelné setkávání krajských S3 manažerů v rámci školicího programu by mělo položit základy vzniku celonárodní pracovní komunikační platformy pro sdílení informací a zkušeností v souvislosti s přípravou a implementací RIS3 strategie v jednotlivých krajích)

·         Koordinační a monitorovací (zajištění rozběhnutí S3 aktivit ve všech krajích včetně asistence S3 manažerům při formování krajských RIS3 platforem a pozdější dozor nad implementací RIS3 strategií)

 

·         Zpravodajská (pravidelné reportování Koordinační radě o postupu zpracování krajských S3 strategií v krajích)

·         Spolupráce při vytváření RIS3 regionálních příloh a RIS3 strategie na národní úrovni (včetně vytvoření metodiky pro jejich aktualizaci)

Zdroj: MŠMT

Podrobnější informace o výběrovém řízení nabízí přiložená příloha.

 

Odkazy

 
Zodpovídá: Mgr. Alena Tichá
Vytvořeno / změněno: 27.2.2013 / 27.2.2013 | Účinnost do: 27.3.2013
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém