Orientační nabídka


 

Ministerstvo životního prostředí: německý odpad je v Libčevsi nelegálně

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc a člen krajské rady Antonín Terber obdrželi vyjádření MŽP ČR k nelegální skládce německého komunálního odpadu v Libčevsi. Ministerstvo potvrdilo, že německý komunální odpad je v obci skládkován protiprávně a informovalo představitele kraje o krocích, které k nápravě provádí jak ministerstvo, tak ČIŽP.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 24.2.2006

 

Ministerstvo životního prostředí: německý odpad je v Libčevsi nelegálně

 

Hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc a člen krajské rady Antonín Terber dnes (24.února 2006) obdrželi vyjádření náměstkyně ministra životního prostředí, ředitelky sekce technické ochrany životního prostředí Ivany Jiráskové k nelegální skládce německého komunálního odpadu v Libčevsi. Ministerstvo potvzuje, že odpady uložené v Libčevsi společností BAU 24, s r.o., jsou umístněny v zařízení, které není dle zákona o odpadech určeno k nakládání s odpady a jedná se tedy bezpochyby o protiprávní stav, který je nutné, zejména s ohledem na stav uložených odpadů, urychleně napravit. „Ministerstvo nás informovalo, že Česká inspekce životního prostředí zahájila se společností BAU 24, s r.o., správní řízení o uložení pokuty a v souvislosti s ním, dle vyjádření z 23. února 2006, ČIŽP zahájila i řízení o uložení nápravného opatření,“ přiblížil podrobnosti Antonín Terber.

            Hejtman je s vyjádřením ministerstva spokojen: „Byl jsem informován o tom, že do rozhodnutí o definitivním odstranění dotčených odpadů bude nezbytné jejich uložení v zařízení, které je provozováno v souladu s platnými právními předpisy. Ve skladech nebo skládkách, pokud jsou v souladu s povolením a provozním řádem schváleny k převzetí takového druhu odpadů, jaký k nám byl z Německa nelegálně dopraven. Těší mne informace o tom, že v případě převezení odpadů do podobného zařízení se bude jednat o prozatímní opatření do doby, než bude rozhodnuto o definitivním způsobu naložení s odpady a navíc že se na toto přechodné řešení nevztahují žádné poplatky. Tlak, který jsem vyvíjel na ministerstvo tak nese své ovoce a kraji se vyplatilo vyčkat na jeho kroky. Neunáhlili jsme se, neplatili jsme populisticky odstranění odpadu z krajských prostředků, naopak rozhýbali jsme stát aby konal svou povinnost,“ komentoval dopis hejtman Jiří Šulc.

Ministerstvo životního prostředí Ústecký kraj dále informovalo, že vzhledem k současnému stavu šetření dané věci bude Ministerstvo životního prostředí usilovat o navrácení odpadů zpět do SRN, odkud byly dovezeny a že v tomto směru již byly učiněny nezbytné formální kroky. Účelem předběžného opatření je zabránit případným negativním vlivům v uložených odpadů na životní prostředí v Libčevsi a okolí.

 

připravil: František Janačík, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení informací a vnějších vztahů

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 788

janacik.f@kr-ustecky.cz

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 24.2.2006 / 24.2.2006 | Zveřejnit od-do: 24.2.2006-24.3.2006
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém