Orientační nabídka


 

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek v rámci návštěvy Ústeckého kraje ocenil modernizaci nemocnic Krajské zdravotní a diskutoval možná řešení přesčasové práce lékařů

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek navštívil Krajskou zdravotní, a.s., která provozuje sedm nemocnic v Ústeckém kraji, a je tak největším poskytovatelem nemocniční péče v kraji a současně největším krajským zaměstnavatelem. Ocenil aktuálně probíhající modernizaci čtyř nemocnic, kterou Krajská zdravotní realizuje s finanční podporou z evropských a krajských dotačních programů.
Tisková zpráva z 6. listopadu 2023
1
 

 
 

V doprovodu předsedy představenstva Krajské zdravotní Ondřeje Štěrby, poslance PSP ČR Michala Kučery a radních Ústeckého kraje Radima Laibla a Jana Růžičky navštívil ministr Válek nejprve mosteckou nemocnici. Tématem jednání s vedením nemocnice i kraje byla mj. aktuální problematika přesčasové práce lékařů a financování systému zdravotnictví. V Mostě se ministr také setkal s primáři, hlavními sestrami a dalším personálem nemocnice, se kterými osobně na toto téma diskutoval.

 V odpoledních hodinách ministr Válek v doprovodu hejtmana Ústeckého kraje Jana Schillera navštívil stavbu nového pavilonu v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem. V něm bude 12 nových operačních sálů, 54 lůžek pro intenzivní a návaznou péči 70 standardních lůžek a 11 ambulancí. Nový pavilon se špičkovým zázemím bude sloužit zejména pro ústecké Kardiocentrum s jeho pracovišti kardiologie, kardiochirurgie a kardioanesteziologie, které i díky novému vybavení a prostorám bude moci rozšířit celkovou péči o pacienty s onemocněním srdce. Tématem jednání s ministrem v Ústí nad Labem byly především investice do modernizace nemocnic Krajské zdravotní v Ústí nad Labem, Teplicích, Chomutově a Děčíně, které dosahují celkem 3,5 miliardy korun a měly by být dokončeny ještě v letošním, respektive příštím roce.

 „V Ústeckém kraji není žádná fakultní nemocnice, jsou to právě závody Krajské zdravotní, které obyvatelům kraje zajišťují špičkovou lékařskou péči. Ústecký kraj vnímá problematiku zdravotnictví jako prioritu a v posledních letech opravdu masivně investuje do svých nemocnic a jejich vybavení. Občané kraje si zaslouží stejně kvalitní a dostupnou péči jako v Praze,“ připomněl hejtman Jan Schiller.

 Krajská zdravotní aktuálně dokončuje zásadní investice do nových moderních pavilonů ve čtyřech našich nemocnicích, financování takto zásadních realizací by nebylo možné bez podpory vedení Ústeckého kraje a díky dotačním prostředkům z evropských fondů. Kraj vychází vstříc našim investičním potřebám, včetně pomoci s počínající spoluprací s Evropskou investiční bankou, která se slibně rozvíjí právě díky radním Ústeckého kraje,“ uvedl dnes při návštěvě ministra předseda představenstva Krajské zdravotní Ondřej Štěrba.       

 V souvislosti s novou výstavbou v Masarykově nemocnici se na konci října podařilo zkolaudovat nové nemocniční energocentrum s výkonem malé vodní elektrárny, které je nezbytnou součástí budoucího fungování nového pavilonu. „Nové energocentrum bude sloužit k zajištění chodu nového Kardiocentra a jeho hlavních technologií a zároveň je kapacitně připraveno pro budoucí rozšíření nemocnice. Bude tak takovým srdcem našeho areálu“, vysvětluje generální ředitel Krajské zdravotní Petr Malý. Trafostanice o výkonu 1,6 MWh bude totiž sloužit nejenom k napájení nového pavilonu, ale fungovat bude také jako náhradní zdroj elektrické energie pro Kardiocentrum při výpadku elektřiny z veřejné distribuční sítě.

Odpolední setkání ministra s vedením Krajské zdravotní bylo vymezeno také diskuzi nad kybernetickou bezpečností nemocnic. Nároky na bezpečnostní systémy jsou kvůli vynalézavosti počítačových hackerů stále vyšší a náročnější, a nemocnice tak stále častěji volají po stálém příjmu plynoucím z úhrad za nemocniční péči, kterým budou moci zajistit výdaje na kybernetickou bezpečnost.

 Dnešní návštěva nemocnic Ústeckého kraje obsahovala vše, co jsem chtěl. Jednání s kompetentním vedením o jeho vizi vedení zdravotnictví v kraji, diskuze s lékaři i pacienty, prohlídka fungování nemocnic a řešení čerpání evropských prostředků na modernizace péče i přístrojového vybavení. To vše proběhlo a já odjíždím spokojen,“ zakončil návštěvu ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. 

Zdroj: Krajská zdravotní a.s.

1
Hejtman Jan Schiller v rozhovoru s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem a radním pro finance Janem Růžičkou (uprostřed)

2

 

 
Zodpovídá: Mgr. et Mgr. Magdalena Fraňková
Vytvořeno / změněno: 7.11.2023 / 7.11.2023
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém