Orientační nabídka


 

Ministr zemědělství Petr Gandalovič je na návštěvě v Ústeckém kraji

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Ministr zemědělství Petr Gandalovič je na návštěvě v Ústeckém kraji
Zpráva byla k 5. 6. 2007 aktualizována! Svou návštěvu věnoval Petr Gandalovič především vlivu těžby a průmyslu na krajinu. V doprovodu hejtmana Ústeckého kraje Jiřího Šulce a zástupců Krajského úřadu navštívil Radovesickou výsypku, vinařství Chrámce, hřebeny Krušných hor nebo přehradní nádrž Fláje.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ZE DNE 1.2.2007

 

Ministr zemědělství Petr Gandalovič je na návštěvě v Ústeckém kraji

 

První den své návštěvy věnoval  Petr Gandalovič především vlivu těžby a průmyslu na krajinu.

V doprovodu hejtmana Ústeckého kraje Jiřího Šulce a zástupců Krajského úřadu navštívil Radovesickou výsypku, vinařství Chrámce,hřebeny Krušných hor nebo přehradní nádrž Fláje.

 

 

                 

     Svou návštěvu v Ústeckém kraji zahájil ministr Petr Gandalovič v Bílině, v sídle Severočeských dolů a.s..  Řeč byla především o rekultivacích. Zástupci firmy seznámili Petra Gandaloviče a hejtmana Ústeckého kraje Jiřího Šulce s rozsahem a stavem dosud rekultivované krajiny. Z prezentovaných materiálů vyplynulo, že více než 80% zrekultivované krajiny je zalesněno, nebo slouží k zemědělským účelům. Co se rozsahu této přírodě navrácené krajiny týče, řekl Vratislav Ondráček, vedoucí odboru přípravy území a rekultivací Severeočeských dolů a.s. :“Nůžky mezi krajinou zničenou těžbou a krajinou rekultivovanou se rozevírají ve prospěch přírody.“

      Ministr s hejtmanem také navštívili radovesickou výsypku, kde už byla rekultivace ukončena. „Chybí tu člověk,“ shrnul své pocity z procházky po výsypce hejtman Jiří Šulc. Názor, že při rekultivování krajiny je více potřeba myslet na její využití člověkem, s ním sdílel i ministr zemědělství Petr Gandalovič. Ten naznačil, že  jednou z cest by mohlo být i zatraktivnění krajiny něčím neobvyklým.

     Další zastávkou ministra Petra Gandaloviče, hejtmana Jiřího Šulce a jejich doprovodu bylo největší české vinařství Chrámce na Mostecku. Vinařství Chrámce navazuje na původní středověkou tradici pěstování vinné révy na Mostecku a zároveň bylo prvním kdo révu použil jako rekultivační rostlinu. Ministr Gandalovič si s majitelem vinařství Ivanem Váňou povídal také o obtížích českých pěstitelů révy. Podle vinaře Ivana Váni je řešení poměrně jednoduché: „Od státu chci jen, aby mi snížil daně a  o víc se nestaral.“

    U chrámských vinic se k Petru Gandalovičovi a Jiřímu Šulcovi připojil ještě radní Ústeckého kraje Antonín Terber. Společně pak odjeli na hřebeny Krušných hor, kde se setkali s lesníky. Hovořili s nimi především o potřebě změnit složení lesů. Dosud převažující nepůvodní jehličnany totiž nejsou odolné proti charakteru našeho klimatu  ani škůdcům. Součástí  projížďky krušnohorskými lesy byla také zastávka u vodní nádrže Fláje, která zásobuje pitnou vodou významnou část Ústeckého kraje. Ministra Petra Gandaloviče tu především zajímalo za jakých podmínek a je možné dlouhodobě udržet vysokou kvality.

Návštěva ministra Petra Gandaloviče bude pokračovat ještě v sobotu 2. června.

 

Připravila:  Veronika Kindlová, tisková mluvčí

kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení informací a vnějších vztahů

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 726

kindlova.veronika@kr-ustecky.cz

 

Ministr zemědělství Petr Gandalovič je na návštěvě v Ústeckém kraji

Ministr zemědělství Petr Gandalovič je na návštěvě v Ústeckém kraji

 

Odkazy

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 5.6.2007 / 5.6.2007 | Zveřejnit od-do: 2.6.2007-2.7.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém