Orientační nabídka


 

Ministři navštívili litvínovské sídliště Janov a mostecké Stovky

001
Do Litvínova včera dorazili ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová a ministr vnitra Milan Chovanec. Při návštěvě je doprovázel radní Ústeckého kraje Martin Klika, který má v gesci sociální věci, zaměstnanost a bezpečnost. Společně si prohlédli sídliště Janov v Litvínově a oblast Stovek v Mostě. Dvě takzvaně sociálně vyloučené lokality na Mostecku.
Tisková zpráva ze dne 4. července 2014
 

 
 

Ministři se v Janově setkali s místním osadním výborem a seznámili se s činností nízkoprahového centra Joklík, které funguje pod litvínovskou městskou policií.  Při prohlídce sídliště se společně i se starostou Litvínova Milanem Šťovíčkem podívali do jednoho z prázdných bytů a setkali se s několika místními obyvateli i s asistenty prevence kriminality. Z Janova se ministři Michaela Marksová Tominová a Milan Chovanec přesunuli na služebnu litvínovských strážníků. Zde si  prohlédli moderní operační středisko. Návštěvu pak  zakončili u sídliště „Stovka“ v Mostě,  tedy u domů v bloku 100. Tam si, stejně jako v Janově, prošli okolí, nahlédli do domů a prohlédli si zázemí mosteckých strážníků. V mostě je při prohlídce doprovázel náměstek mosteckého primátora Zdeněk Brabec.

 „V Mostě i v Litvínově jsem se setkal se stejnými problémy, jaké trápí lidi ve všech městech, které jsem navštívil. Je to především soužití majority a minority. Zdaleka to není o problémech mezi Romy a Čechy. Jsou to problémy mezi slušnými a nepřizpůsobivými lidmi. Situace se nevyřeší, dokud budou majitelé ubytoven a bytů zneužívat sociální systém. Musíme přijmout takové legislativní změny, aby se nikomu nevyplatilo sestěhovávat nepřizpůsobivé do jiných obcí. Primárně ale musíme posílit pravomoci obcí,“ uvedl po návštěvě Janova ministr Milan Chovanec. Spolu s radním kraje Martinem Klikou i s představiteli  obou měst pak diskutoval o dalších legislativních změnách, které by situaci v takzvaně sociálně vyloučených lokalitách mohly pomoci vyřešit. „Pomohlo by stanovení hygienických norem pro počet osob v bytech. Nejvíce ale lidem vadí, když není represe dotažená do konce. Když vidí, že jejich soused nechodí do práce, žije ze sociálních dávek, nerespektuje zákon ani pravidla slušného chování a za přestupky neplatí pokuty. Pokuty za přestupky by mělo být možné strhávat ze sociálních dávek,“ navrhl radní Martin Klika.

Ministr vnitra se setkal i se zástupci Policie ČR a jednali o změnách, které se připravují v jejich resortu.

 

01
Zleva ministryně Michaela Marksová Tominová, radní Ústeckého kraje Martin Klika a ministr vnitra Milan Chovanec při návštěvě litvínovského sídliště Janov.

 

 

 

 

 
Zodpovídá: Ing. Lucie Dosedělová
Vytvořeno / změněno: 4.7.2014 / 4.7.2014 | Účinnost od-do: 4.7.2014-4.8.2014
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém