Orientační nabídka


 

Ministryně školství jednala s představiteli Ústeckého kraje hlavně o kampusu

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Ministryně školství jednala s představiteli Ústeckého kraje hlavně o kampusu
Nový kampus, komplex zázemí pro studenty ústecké Univerzity Jana Evangelisty Purkyně, který má být vybudovaný v prostorách bývalé Masarykovy nemocnice v Pasteurově ulici v Ústí nad Labem, se stal předmětem rozhovoru mezi ministryní školství, mládeže a tělovýchovy Danou Kuchtovou a hejtmanem Jiřím Šulcem.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 19. 2. 2007

 

Ministryně školství jednala s představiteli Ústeckého kraje hlavně o kampusu

 

Nový kampus, komplex zázemí pro studenty ústecké Univerzity Jana Evangelisty Purkyně, který má být vybudovaný v prostorách bývalé Masarykovy nemocnice v Pasteurově ulici v Ústí nad Labem, se stal předmětem rozhovoru mezi ministryní školství, mládeže a tělovýchovy Danou Kuchtovou a hejtmanem Jiřím Šulcem při její dnešní návštěvě krajské metropole. Po té co si  ministryně prohlédla areál bývalé nemocnice navštívila sídlo Ústeckého kraje. Doprovázela ji mimo jiné její  náměstkyně Eva Bartoňová a jednání se zúčastnil také náměstek a zástupce hejtmana Radek Vonka.

Projekt budoucího kampusu, v němž by našlo zázemí 10 500 studentů, Danu Kuchtovou zajímal především proto, aby do jednání vlády předložila fundovaný materiál, který bude komplexně reflektovat nejen na potřeby univerzity a kraje, ale analytickým způsobem odpoví na všechny otázky, které se v souvislosti s přípravou pilotního projektu mohou vyskytnout.

   „Tato vláda je nová a chce mít k dispozici takové podklady ke svému rozhodování,  které doloží, že jde o projekt, který má budoucnost. Proto jsem dnes navštívila Ústecký kraj a univerzitu, abych se osobně vybavila potřebnými informacemi a argumenty, s nimiž mohu operovat,“ řekla nám Dana Kuchtová. Hejtman Jiří Šulc podtrhl základní fakta, která kraj vedou k aktivní podpoře projektu. “Naší základní prioritou je rozvoje kraje a s tím úzce souvisí vzdělanost obyvatel, kteří tu žijí. Historicky patří Ústecký kraj k jedné z neprůmyslovějších oblastí střední Evropy. Negativními  dopady v minulosti  byla  vysoká zátěž krajiny a životního prostředí, které se promítaly rovněž do vzdělanosti. Ve srovnání s jinými regiony stále zaostáváme, ale současné tendence napovídají, že by se situace do budoucna měla zlepšit. Náš kraj si už konečně zaslouží, aby z něho inteligence neutíkala. V minulosti odtud odešly celé generace vysokoškolsky vzdělaných odborníků. Chceme to změnit a zamýšlený kampus je šance,  která může zlepšit vzdělanostní strukturu obyvatel našeho kraje. Věřím, že najde širokou  podporu,“ přeje si hejtman. Dodal, že stejně tak věří, že peníze, které se budou pohybovat v řádech miliard, se podaří najít. Těch možností je několik – ze státního rozpočtu, evropských fondů nebo  formou partnerství veřejného a soukromého sektoru (PPP).  „V tomto momentě je to problém druhořadý, i když sehnat peníze nebude lehký úkol. Ale my nejprve musíme projekt prosadit. Naštěstí máme v řídícím výboru zástupce ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, které jsme pro tuto naléhavou myšlenku získali a velice nám pomáhají,“ řekl náměstek a zástupce hejtmana Radek Vonka. Také on zastává názor, že UJEP se bude v budoucnosti etablovat jako nejvýznamnější vzdělávací a kvalitní rozvojová a kulturní instituce kraje. V současné době je univerzita rozmístěna v šestnácti objektech ve městě Ústí nad Labem a pěti dislokovaných pracovištích mimo sídla univerzity. Stávající prostorové zabezpečení  je proto jak pro vzdělávací činnost, tak logistiku a ekonomickou náročnost neefektivní a nedostatečné.  V roce 2010 bude mít univerzita již 8 fakult (nyní má 7) a studovat na ní bude 10 500 studentů (nyní jich je 8 260), které bude připravovat  650 akademických pracovníků. S větším počtem fakult a vysokoškoláků pak již vedení univerzity nepočítá.

 

 Nový kampus by měl vyřešit všechny potřeby univerzity a představitelé kraje věří, že se příznivě změní struktura obyvatelstva z pohledu vzdělanosti. Stejně tak doufají, že absolventi  jednotlivých fakult ústecké univerzity najdou v regionu odpovídající profesní uplatnění a založí také své rodiny. Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Dana Kuchtová  na závěr své pracovní návštěvy řekla, že informace, které získala, jsou užitečné a argumenty pro vybudování kampusu považuje za  opodstatněné.

 

připravila: Naďa Kocábková, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení  tiskových informací  

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 741

kocabkova.n@kr-ustecky.cz

 

 

 

 

 

Ministryně školství jednala s představiteli Ústeckého kraje hlavně o kampusu

Ministryně školství jednala s představiteli Ústeckého kraje hlavně o kampusu

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 19.2.2007 / 19.2.2007 | Zveřejnit od-do: 19.2.2007-19.3.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém