Orientační nabídka


 

Mladí a talentovaní klavíristé oslnili

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Elizaveta Klyuchereva
Do 47. ročníku mezinárodní klavírní soutěže Virtuosi per musica di pianoforte, jenž se v pátečním večeru uzavřel v ústeckém Severočeském divadle vyhlášením výsledků a galakoncertem laureátů, se přihlásilo ve čtyřech věkových kategoriích sedmačtyřicet soutěžících ze sedmnácti zemí. Ceny předával také hejtman Oldřich Bubeníček, který převzal nad věhlasným mezinárodním kláním talentů osobní záštitu, přičemž celý projekt byl realizován i s finanční podporou Ústeckého kraje.
 

 
 

Tisková zpráva ze dne 22. listopadu 2014

V předcházejících desetiletích se v Ústí nad Labem podařilo zvítězit dnes již známým s uznávaným klavírním virtuosům nebo dirigentům a skladatelům, z českých jmenujme alespoň Leoše Svárovského, Igora Ardaševa, Miloše Boka nebo Michala Maška. A ještě jedna připomínka: Vloni putovaly ceny za vítězství v jednotlivých kategoriích do Ruska, Česka, Německa a Srbska.

 

Letošní třídenní soutěž zahájilo nejprve středeční losování pořadí jednotlivých soutěžících a potom slavnostní koncert loňského absolutního vítěze Friedricha Eliase Projahna (Německo), jenž předvedl brilantní interpretační výkon v koncertu g moll, Op. 25 pro klavír a orchestr F. Mendelssohna - Bartoldyho za doprovodu divadelního orchestru pod taktovkou Norberta Baxy. 

 

V pátek 21. listopadu, po dvou dnech soutěžení, se na jevišti ústecké scény představili všichni laureáti letošní mezinárodní akce. Soutěžili pod dohledem mezinárodní poroty s předsedou Martinem Kasíkem jednak v interpretaci skladeb z období baroka až klasicismu, a jednak z doby od romantismu až po současnost.

 

„Tato hudební událost si nejen v České republice, ale i na mezinárodní úrovni vydobyla důležité postavení. O to více mě těší, že právě náš region je hostitelem této skvělé umělecké akce. Mladí umělci, vlastně ještě děti, kteří se soutěže účastní, si zaslouží velký obdiv, stejně jako jejich rodiče a pedagogové,“ řekl Oldřich Bubeníček a popřál všem soutěžícím hodně úspěchů v životě a v rozšiřování virtuosity a lásky k hudbě. Spolu s ním byli mezi hosty například velvyslankyně Polska v ČR Graźyna Bernatowiczová, konzul Ruské federace Igor Melnik, senátor Parlamentu ČR Jaroslav Doubrava, primátor města Ústí Josef Zikmund, ředitel soutěže a krajský zastupitel Radek Vonka a mnozí další.  

 

Vítězové soutěže a držitelé dalších cen: I. kategorie (do 9 let): Sofia Donato (Itálie) a Alicija Szindzielorz (Polsko), II. ktg (10 – 11): Anastasiya Kliuchereva (Rusko), Emiliya Lytvynova-Müllerman (Ukrajina) a Rozálie Stoklasová (ČR),  III. ktg (12 – 13): Kamila Sacharevska (Polsko) a Sára Smoliarová (ČR), IV. ktg (14 – 15 let): Elizaveta Klyuchereva (Rusko), kterou porota prohlásila zároveň absolutní vítězkou letošního klavírního klání. Z udělených zvláštních cen jmenujme alespoň Cenu hejtmana Oldřicha Bubeníčka, která byla udělena Sofii Donato za stylovou interpretaci skladby Sergeje Rachmaninova Preludium Op.32, č. 12, cenu senátora J. Doubravy získala A. Kliuchereva, cenu ředitele soutěže Radka Vonky obdržela E. Lytvynova-Müllerman a ještě jmenujme cenu generálního partnera soutěže NET4GAS, jíž získala Sára Smoliarová za interpretaci skladby Nikolaje Rimského-Korsakova To nebyl vítr, který vane z hor. Rovněž byly uděleny v každé kategorii ceny za 2. a 3. místo, zvláštní uznání a ceny primátora města Ústí, Českého hudebního fondu, cena pro nejmladšího účastníka a řada dalších cen a uznání.


Vedle blahopřání vítězům a díků za jejich skvostné výkony na závěrečném galakoncertu patří poděkování i vyhlašovatelům soutěže – Statutárnímu městu Ústí n. L. a Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy ČR a samozřejmě organizátorům – Základní umělecké škole E. Randové, p. o., Kulturnímu středisku města Ústí nad Labem a hudební a umělecké agentuře Marek Korbélyi.

Kontakt:

Mgr. Zbyněk Šebesta, oddělení mediální komunikace

Kancelář hejtmana Ústeckého kraje, Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

Tel.:   +420 475 657 742,Mob.:+420  603 192 629, Mail:   sebesta.z@kr-ustecky.cz

1
Severočeské divadlo v Ústí nad Labem, tradiční místo konání klavírní soutěže

2
Autorem loga byl výtvarník Antonín Procházka (1935-1991). Logo bylo poprvé použito v roce 1977.

3
Hejtman Oldřich Bubeníček vítá ve foyer divadla polskou velvyslankyni Graźynu Bernatowiczovou.

4

5

6
Jednu z cen předává ředitel soutěže Radek Vonka.

7
Sára Smoliarová převzala z rukou hejtmana cenu generálního partnera soutěže firmy NET4GAS.

8
Konzul Igor Melnik přijel do Ústí nad Labem z generálního konzulátu Ruské federace v Karlových Varech.

10
Cenu hejtmana Ústeckého kraje Oldřicha Bubeníčka získala devítiletá Italka Sofia Donato.

9
Cenu absolutní vítězky převzala z rukou primátora Ústí n. L.  Josefa Zikmunda Ruska Elizaveta Klyuchereva.

11
Všichni držitelé cen v závěrečném defilé.

12

Závěrečné vystoupení na pátečním galakoncertu patřilo absolutní vítězce soutěže. 

Podle slov členů poroty, která potvrdili i ústečtí posluchači, o této mladé Rusce (* 27. 5. 1999)

v budoucnosti hodně uslyšíme a bude patřit k ozdobám koncertních pódií. Držíme palce, Elizaveto!


 
Zodpovídá: Mgr. Zbyněk Šebesta
Vytvořeno / změněno: 22.11.2014 / 22.11.2014 | Zveřejnit od-do: 22.11.2014-21.12.2014
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém